Megnyílt az első biztos kezdet-ház

Már nyolc kliense van annak a biztos kezdet-háznak, amelyiket elsőként nyítottak meg hivtalosan Gyergyóalfaluban. A Gyulafehérvári Caritas Biztos kezdet egy biztos jövőért projekt keretében Gyergyó-, Udvarhely- és Maroszéken összesen hat ház kapuját tárja ki 0–6 év közötti, gyereket nevelő, hátrányos helyzetű családoknak és várandós anyáknak, segítve a családot, hogy az utód kortársaival azonos eséllyel induljon az életbe.

A lehetőséget sikeres Norvég alapos pályázat, román állami támogatás, a Gyulafehérvári Caritas önrésze és Gyergyóalfalu Önkormányzatának melleállasa tette lehetővé. Ennek ünnepére került sor június 16-án, a Biztos kezdet ház megnyitóján, ahol a község polgármestere, Gáll Szabolcs beszélt arról, hogy komoly kihívás mindannyiunknak az esélyegyenlőség biztosítása, de tudatában vagyunk annak, hogy a hátrányos helyzetűek életének minősége a teljes közösség sorsára is kihat. Fontos tenni a leszakadás csökkentése érdekében, támogatni kell a felzárkóztatást és az ilyen és hasonló projekteket.

Gyergyóalfalu Önkormányzata régi, megbízható partnere a Caritasnak, 2001-től számos programban sikerül együttműködni. Ludescher László ágazati igazgató ezt értékelve fejtette ki, hogy egy bölcs önkormányzat partnereket keres, szakembereket von be, és közös felelősségvállalás révén fejleszt és Alfaluban, az igazgató szerint „nem csak infrastruktúrába, hanem emberekbe is fektetnek.”

Az ünnepségen Márton Melánia projektfelelős a vállalt kötelezettségekről szólt számszerűsítve (bővebben ITT), jelezve, a helyieket is szívesen látják önkéntesként a tevékenységekre, mert bár a projekt 2023 augusztusával véget ér, a tevékenységet folytatni szeretnék. Borbély Ildikó szakmai koordinátor a tevékenységek lényegéről, és hozadékáról beszélt, hogy már a magzatkortól támogatja meg az életet, segítve a család önmagában és a közöségben való jobb működését. A foglalkozások során a családok pszichológus, szociálpedagógus, szociális munkás és közösségi asszisztens szaktudására számíthatnak, akiknek feltett szándékuk, hogy minden klienst egyénileg, a képességeik és nem a hiányosságaik szerint támogassanak.

Sajgó Balázs a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója kérte Isten áldását a házra és „lakóira”, munkatársakra és kliensekre egyaránt, felhívva a figyelmet: Istennek nem eszközökre, hanem munkatársakra van szüksége. Ő együttműködni akar, és ha az ő akaratát visszük tovább, arra áldását adja.

  1. június 16-án Gyergyóalfaluban megnyílt az első Biztos kezdet ház… egy biztos jövőért.