Megrázó, megpróbáltunk segíteni

A MOL közösségi szerepvállalása révén a Gyulafehérvári Caritas egy olyan illemhely kialakításában támogatott egy rászoruló családot, amely kerekesszékkel könnyen megközelíthető.

V.S. 17 éves, Csíkszentgyörgyön él szüleivel és egy 11 éves lánytestvérével.  A  lakás szoba, konyha és fürdőszobából áll. A család nehéz anyagi körülmények között él, egyetlen jövedelem forrás a gyerekük gondozásáért kapott pénz.

V.S. látszólag egészséges gyerekként született, 3 éves volt amikor orrpolip műtét kapcsán szívmegállás következett be, ezt követően két hétig kómában volt. Utána újra tanult járni és beszélni. Ismét egészséges gyerekként élt, aztán 5 évesen kezdődtek mozgásszervi panaszai. Először nehézségei voltak amikor lépcsőn kellett járjon, majd járás közben hamar elfáradt, gyakran elesett, nehezen állt fel. 11 éves korában tolószékbe került. Az orvosok Duchenne-féle izomsorvadást állapítottak meg. A tudomány mai állása szerint a betegség nem gyógyítható és terápiájára nincs egyértelmű irányelv. E betegség eleinte nem okozott látványos tüneteket, aztán V.S. mozgásfejlődésében mutatkozott az első hanyatlás, míg mostanra teljes mozgáskorlátozottság következett be.  Az önálló mozgásfunkciók fokozatos elvesztése nagy trauma úgy V.S. számára, mint a szüleinek. Ezért nagy érzékenységet és figyelmet igényel a gyerekkel való bánásmód. A családnak nehézséget jelent a kerekesszékkel való közlekedés, mivel kicsi a házban lévő tér, nehezen lehet megközelíteni a fürdőszobát, és a nehéz anyagi körülmények sem engedik, hogy akadálymentessé tegyék V.S. számára a házat.

A MOL közösségi szerepvállalása révén a Gyulafehérvári Caritas segítséget kínált fel a családnak, mely szerint egy olyan illemhely kialakításában támogatja, amely kerekesszékkel könnyen megközelíthető V.S. számára.

Örömmel fogadta a család e lehetőséget, „el sem hiszem, hogy többé nem fog gondot jelenteni a fürdőszobába való közlekedés, örökös probléma volt, engem is megviselt.” mondta meglepődve az édesanya. Május végén neki is láttak a munkálatoknak, a szükséges alapanyagot biztosította a Gyulafehérvári Caritas, míg a munka nagy részét a családfő végezte. Mára már elkészült az új fürdőszoba, és V.S. könnyebben meg tudja közelíteni a mosdót, „eddig nehezen boldogultunk, de most sokkal könnyebb és édesanyám se kell cipeljen” örömmel mondta V.S. A szülők is hálásan köszönték e nagy segítséget.

Köszönet a MOL kezdeményezésének, hogy – közös összefogással – ilyen nagy örömet varázsolhattunk egy nehéz sorsú család számára, amelyben egy mozgáskorlátozott gyerek egyéni szükségleteit figyelembe véve, számára megfelelő fizikai környezetet biztosítottunk, ez által is növelve társadalmunkban az esélyegyenlőséget.

(Égei Emőke)