Megújult a Budvár Szociális Központ

Fontos állomásához érkezett a Mindenki mindenkiért elnevezésű, EGT Alapokból finanszírozott projekt, ugyanis a teljesen felújított Budvár utcai nappali foglalkoztató központ falai között tudtunk beszámolni az eddigi tevékenységeinkről. Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt tartottuk a nagyszabású projekt indító sajtótájékoztatóját, amelyen számos szociális szolgáltatás mellett egy igen látványos tervről, a majd egy évtizede működő szociális központ felújításáról is szó esett. A felújítási munkálatok végeztével, a 26 hónapos projekt félidejében, február 22-én, kedden, munkatársaink, partnereink és a sajtó képviselőinek jelenlétében számoltunk be az eddigi megvalósításokról, illetve a jövőbeli terveinkről.

Elsőként Ludescher László a Caritas ágazati igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, elmondta, hogy a szervezet 32 éves fennállása alatt folyamatosan azt tűzte ki célul, hogy jelen legyen a mélyszegénységben élő emberek életében, mint a Katolikus Egyház szeretetszolgálata. Kiemelte, hogy Székelyudvarhely Megyei Jogú Várossal példaértékű a partnerség és kijelentheti, hogy Székelyudvarhely szociálisan érzékeny város. Továbbá köszönetét fejezte ki a megjelent városi elöljárók fele, hogy a projektben megvalósuló fejújítási munkálatokat a Polgármesteri Hivatal magára vállalta és el is végezte, ezért a Caritas munkatársai a hátrányos helyzetű gyerekekkel és a felnőttekkel való munkára tudtak összpontosítani.

Pálfi Kinga Székelyudvarhely alpolgármestere fontosnak tartotta megjegyezni azt, hogy ahogyan az épületnek is, úgy az ott megjelent embereknek is van egy saját történetük, egy dolog pedig össze is köti őket, az pedig a hivatástudat. Éppen ezért háláját fejezte ki a szociális területen dolgozó munkatársaknak, mert csak így tudunk közösségben élni. Reményét fejezte ki, hogy a mindenkori városvezetés kiemelkedően fontos helyen fogja kezelni az ilyen jellegű projekteket. „Akkor tudunk eredményesek lenni, ha együtt csináljuk mindezt!” – célzott arra az alpolgármester, hogy a szociális területeken fejlődést csak akkor lehet elérni, ha minden szereplő, úgy a Polgármesteri Hivatal, mint a Caritas vagy a tanügy és egyéb szervezetek is kiveszik belőle a részüket.

Bodó Csilla a Mindenki mindenkiért projekt szakmai koordinátora, a központ vezetője az elmúlt egy év eseményeit szemléltette, illetve, hogy melyek azok a szolgáltatások és programok, amelyeket ezidáig sikerült elindítani. A bemutató elején megjegyezte, hogy a projekt nem csupán a Budvár utcai hátrányos helyzetű közösségeket érinti, hanem megszólította az Éltetőkút- és a Termés utcai közösségeket, illetve néhány családot a szombatfalvi városrészen is.

Négy főbb tevékenységet mutatott be, ebből az első az óvodai programok, amelyeket a Ficánka- és a Kipi-Kopi Napköziotthonokkal közös partnerségben valósítottak meg. Ennek eredményeként sikerült tavaly ősszel 1-1 hetes ovis táborokat tartani. Ezeknek a táboroknak a fő célja a kisgyerekek szociális készségeinek a fejlesztése, illetve a későbbi iskolaelhagyás csökkentése volt. A táborokban elért eredményeket erősítették meg a helyszínen megjelent és felszólalt Bató Enikő és Kállai Tímea óvónők is. A második fő tevékenység az iskolaelhagyást célozza meg, itt emelte ki Bodó Csilla, hogy amióta közösen együttműködnek pedagógusokkal összesen nyolc diáknak sikerült befejezni a 8. osztályt, amelyet hatalmas eredményként könyvelt el. Itt mesélt a tavaly tavasszal elindított zsetonprogram eredményeiről is, amelyet a Móra Ferenc Általános Iskola és a Tompa László Általános Iskolákban valósítottak meg. Ezekről korábban honlapunkon is beszámoltunk.

Tizenhat alkalmas szociális készségfejlesztő képzést és szakmai tudást igazoló programot szerveztek olyan felnőttek számára, akik legalább a négy osztályt kijárták és valamilyen szakmában van már tapasztalatuk. Az első csoport vizsgáztatása február végén indul, ők egy akkreditált vállalat által kiállított oklevelet fognak kapni a sikeres vizsga esetén, amely az adott szakmában való ismereteit és tapasztalatait hivatott igazolni. A második csoport felkészítése jelenleg is zajlik.

Mosógépekkel és ruhaszárítógépekkel felszerelt szociális mosódát indítottak a Budvár utcai központban, amely a helyi lakosokat fogja szolgálni. Érdekesség a projekt egyik nagy eredménye is, hogy a mosodáért felelős új munkatárs, Vass Sára éppen most fejezte be a 16 alkalmas képzést. A mindenki által Sárikaként ismert kolléganő elmondta, hogy az elmúlt két évben nem sikerült munkát találnia, ezért voltak élménydúsak a felkészítő alkalmak és óriási lehetőségként éli meg az új munkakört, amiért nagyon hálás.

Jövőbetekintésként Vass Orsolya, a projekt menedzsere és a Caritas udvarhelyszéki régiójának koordinátora beavatott minket a további tervekbe. A sajtótájékoztató helyszínéül is szolgáló teremben például korai nevelő és fejlesztő program fog indulni márciustól kisgyerekes családok számára. Újdonságként megemlítette, hogy sikerült egy teljesen berendezett orvosi rendelőt is az egészségügyi szakápolók rendelkezésére bocsátani, amelynek mindennapi működése ki fog egészülni a terepen egy nagyszabású egészségügyi szűrőkampánnyal és felméréssel. Beszélt arról is, hogy a kulturális eseményeket is meg szeretnék tartani, mint a Nemzetközi Roma Napot vagy a Tolerancia Nemzetközi Napját, természetesen ha a járványhelyzet megengedi.

Elmondta, hogy bár a projektből még egy év van hátra, de a legfontosabb talán az ezt követő fenntarthatósági időszak lesz, amikor a most elinduló szolgáltatásokat sikerül beépíteni a mindenkori működésbe.

A sajtóesemény végén körbejárták a felújított termeket is. A Mindenki mindenkiért projekt 2021. január 1-én indult és 2023. február 28-án fog zárulni.