Méhész szakképzés

24 hallgató részvételével augusztusban sikeresen elindult Gyergyószentmiklóson a méhészképzés. 

A Gyergyói-medence gazdái részéről jelentkező igény motivált bennünket, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programjában dolgozó munkatársakat, hogy a képzést megszervezzük. Megfigyeltük, hogy a megyében a méhészkedés fellendülő gazdálkodási formává kezdett alakulni, és egyre többen próbálkoznak hobbi szinten a méhészettel, viszont információ hiányában kevés az a gazda, aki a méhészetből olyan jövedelmet tud biztosítani a családja számára amiből megélhetnének.

A szakképzéssel az a célunk, hogy szakmát adjunk az emberek kezébe. Elméleti és gyakorlati szinten is tanácsot, segítséget nyújtunk a méhészkedni vágyók számára, hogy a helyi lehetőségek és erőforrások kihasználásával megélhetést tudjanak teremteni saját maguk és családjuk számára.

A képzésen elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek az érdeklődők, amelyet olyan szakképzett tanárok tartanak, akik nem csak elméletben hanem a saját gazdaságukban is tartanak méheket, mint például Bölöni Ferenc, Nagy Balázs . Jelenleg huszonnégy hallgatóval zajlanak a képzések, amelyeken heti rendszerességgel, pénteken és szombaton vesznek részt a gyergyószentmiklósi Csiky-kertben található Szent Benedek Tanulmányi Házban. A tanfolyam november 17-én zárul, a résztvevők a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium (M.M.F.P.S) és az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium (M.E.C.T.S.) által kibocsátott akkreditált okleveleket vehetnek át.

Gyakorlat a javából!

A napokban Bölöni Ferenc vezetésével megkezdődött a képzés gyakorlata is. Első alkalommal meglátogattuk a ditrói Lukács Róbert 150 családos méhészetét. Itt a résztvevők megismerkedhettek elsősorban a méhészeti felszerelésekkel: keret, keretbefűzés, kaptárszolga, füstölő, a kaptár típusokkal és ezek funkcionalitásával. Megtekinthettük a kasztot, az anyát, a herét, valamint a méhbetegségekről is szó esett (pl. a Varroa atkáról). Továbbá az évszaknak megfelelően az őszi munkálatokat mutatták be, mint a méhek felkészítése a telelésre, a beetetés és a kezelés szükségessége.

A képzésben partnerünk Hargita Megye Agrárkamarája (biztosítja a 360 órás akkreditált szakképzést, az oktatás elméleti és a gyakorlati óráit), támogatónk a Bethlen Gábor Alap.

Gurzó Bernadett -képzésszervező,
Balázs Orsolya – résztvevő