Mértünk a Szentgyörgynapi vásáron – segítünk

Beteggondozóink idén is részt vettek a Szent György Napi vásáron, ahol vérnyomás- és vércukorszint- mérést végeztek valamint megpróbálták jó tanácsokkal ellátni az érdeklődőket.

Sokan érdeklődtek, a gyakran komoly eltéréseket mutató mérések okáról. Ezt a vérnyomás helytelen mérése okozhatja, hiszen a mérési eredményeket befolyásolja a testhelyzet, a készülék elhelyezése, de még a napszak és érzelmi állapot is. A szakemberek elmondása szerint ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb mint fekve, a hát megtámasztásának hiánya is emeli az alsó értéket néhány Hgmm-rel, a keresztbetett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is emelhetik. Fontos lenne, hogy a mérést megelőző egy órában ne fogyasszunk kávét, ne végezzünk megerőltető feladatokat és a mérést 5 perc teljes nyugalmi állapot előzze meg.

Ajánljuk, hogy akik otthon mérik vérnyomásukat az eredményeket vérnyomásnaplóban jegyezzék fel, de adott rendszerességgel keressenek fel szakembert, ez sokat segíthet a kezelőorvosnak a gyógyszeres kezelés megtervezésében.