Mesébe zárt mesebazár

Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan régen, talán a mesék birodalmában vagy mégse, egy csipet-csapat, a Caritas családsegítős csapata.

Ők olyan bátrak és tettrekészek voltak, hogy az idei nyáron mintegy tizennégy kis Maros-megyei település 327 gyerekeit látogatták meg és vitték el számukra a Karaván vakációs gyerekprogramot. A gyerekek mindenhol nagy örömmel fogadták őket, hiszen több helyre immár negyedik alkalommal gurult be a mesésen piros karavánautó.

Mi is a karaván? A karaván egy olyan vakációs pszichoedukációs program, amely főleg a vidéki településeken élő öt és tizennégy éves korosztálynak szól. Tematikailag minden évben változó, de egyben egy folyamat jellege is van. A lassan hagyománnyá vált karaván ezelőtt három éve a Kincskeresők szigete, két éve Utazás a Föld körül, tavaly pedig a Csodás falum kalandjai nevet viselte.

Az idei nyár tematikája meseszerű volt, mint ahogy a Mesébe zárt mesebazár cím is sugallja. Kellő rámelegítő gyakorlatokkal a gyerekek egy királyságba érkeztek, ahol különösebbnél különlegesebb dolgok történtek velük. Ebben a birodalomban ha végigmentünk az ösvényen elértünk egy várhoz, ahol nagy békességben élt a király és a királyné, akik nagyon szerettek minden látogató gyereket. A királyi pár bizony nemcsak  a ropogósra sült TimKó pogácsájukról volt híres, amelyből minden gyerek kaphatott a mesebeli út során, hanem messze hírük ment a bölcsességüknek, türelmüknek, kitartásuknak és a jókedvüknek. Mindezeket a tulajdonságokat, a királyi kincstáruk legmélyén őrizték a jó tulajdonság bazárban. Akadt bizony olyan is, aki megirigyelte a királyi pár boldogságát, mint a hétfejű sárkány és elvitte a ragyogóan meleget adó napocskát. A király hírnököket küldött szét a királyság minden tájára és közhírré tétette, hogy olyan bölcs, türelmes, kitartó, jókedvű és más olyan jó tulajdonsággal rendező gyerekekre van szüksége, akik visszahozzák a napot a birodalomba. Akadt is bőven jelentkező a gyerekek közül, akik kiállták ezeket a próbákat.

A sikeres próbáknak meglett az eredménye, mert a nap visszakerült a méltó helyére. Útravalóul pedig a mesebazár jótulajdonságaiból is lehetett választani, annak függvényében, hogy kinek mire volt éppen akkor szüksége. Búcsúzásként közösen elénekeltük a karavánhimnuszt, kiléptünk a képzeletbeli mesevilágból és “mindenki boldogan élt, a következő karavánig…”

Botos Noémi