Milyen hasznosítású a Jersey?

Erre és még sok más kérdésre válaszoltak az állattenyésztők június 2-án, a három hónapos képzést záró vizsgán

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés által szervezett állattenyésztő szakképzés három hónapot tartott, amelyet egy írásbeli és egy szóbeli vizsga követett. A Munkaügyi Minisztérium által kijelölt két szakember, Kajtár Sándor és Máthé Emma segített a képzésen résztvevők ismeretfelmérésében.

Az akkreditált szakképzés ismételt megszervezését a gazdák megfogalmazott igénye hívta létre. Remetén 38 személy, Marosfőről és Vaslábról 44 személy iratkozott be a képzésre, amelyek magyar, illetve román nyelven folytak. Több női résztvevő is elvégezte a képzést, 7 személy Remetén és 18 fő Marosfőn.

A gazdák többségében az európai uniós pályázatokhoz használják fel a szakismeretet bizonyító okiratot. Ilyen típusú pályázatok a Félig önellátó mezőgazdasági farmok támogatására (141-es) és a Fiatal mezőgazdasági termelők elindítását támogató (112-es) intézkedések.

A képzés során a résztvevők tanulhattak a szarvasmarhákról, lovakról, juhokról, sertésekről és szárnyasokról, valamint a prémes állatokról. Fontosnak tartottuk olyan ismeretek átadását is a képzés során, melyet a gazda a jövőben még hasznosíthat. Ilyen az európai uniós mezőgazdasági pályázati rendszer-, vagy kis alapkönyvelés ismerete és üzleti terveknek a készítése. Gyakorlati ismereteket példamutató gazdaságok látogatásával szerezhettek.

Mint tudjuk, a Jersey egy tejhasznosítású szarvasmarha. De annak, aki még nem tudja: a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében jelenleg még folyamatban van egy állattenyésztő bevezető képzés (150 óra), amelyre még lehet jelentkezni, és 2012 őszén is tervben van a szakképzés indítsa, szintén magyar illetve román nyelveken. (Madaras Gizella Aliz)