Milyen izgalmas, hogy nem vagyunk egyformák

A  Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálatának munkatársai 2015 május 28 és 29-én szemléletformáló kampányunk keretén belül a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános iskola kisdiákjait és tanítóit szólítottuk meg.

A program célja lehetőséget teremteni, hogy a gyerekek személyesen is megismerkedjenek, találkozzanak fogyatékkal élő gyerekekkel, fiatalokkal, hogy tisztábban lássák a különböző fogyatékosságokat, hogy jobban megértsék és elfogadják saját és mások különbözőségeit, másságát. A résztvevők a program során új magatartási mintákat, kommunikációs formákat sajátíthattak el, mely az egészséges és kiegyensúlyozott személyiség kialakulását segíti elő.

A program első részében a tanulók egy különleges osztályfőnöki órán vettek részt. Dr. Kálmán Zsófia írása révén a Mindenki Erdejébe barangoltunk és a különleges mesehősök, a kerekes székes Szőke Maci, a túlsúlyos Csíkos Nyúl, a hallássérült Vaddisznócska, a látássérült Vakond, az alacsony termetű Róka, az értelmi fogyatékos Teknőske révén a gyerekek a különböző fogyatékossági típusokkal, a másság fogalmával ismerkedhettek. A mese kapcsán beszélgettünk arról, hogy „milyen jó, milyen izgalmas, hogy nem vagyunk egyformák” és hogy mindenki értékes teremtmény, hogy mindenkinek vannak gyengeségei és erősségei egyaránt, valamint arról, hogy fontos lenne, hogy minden embert, így a fogyatékkal élőket is ne csak a hiányosságai alapján ítéljük meg, hanem igyekezzünk meglátni egymásban az erényeket is.

A program második részében találkozásra hívtuk a Petőfi Sándor Általános Iskola négy  osztályát: I.A., I.B., I.C., II.A., a Manó Tanoda speciális nevelési igényű gyerekek iskolájának néhány diákját és a Szent Ágoston fogyatékkal élők nappali foglalkoztatójának néhány fiatalját. A közös program lehetőséget teremtett annak megtapasztalására, hogy mindannyian tehetségesek vagyunk, hogy a szembetűnő fogyatékossággal élő személyek is jók valamiben, vannak nagyon kiváló erősségeik,  mindannyian tudunk játszani, nevetni.

A vidám játékok, a mókás dalok, a tánc, a jó hangulat, a vidám, felszabadult légkör közepette sikerült félretenni a bennünk levő félelmeket, szorongásokat, előítéleteket és ezáltal lehetőség volt megtapasztalni azt, hogy tudunk egymástól tanulni, hogy milyen izgalmas úgy játszani, hogy különbözőek vagyunk.
Programunk sikeres megvalósulását a Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatala támogatta.

(Szász Emese, Szentes Emese)