Mindannyian mások vagyunk – figyelemfelkeltő nap

Nagy sikernek örvendett a május 10.-én tartott negyedik figyelemfelkeltő nap, melyen több mint 800 résztvevő kapcsolódott be a programba.

A rendezvény házigazdája a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató- és a Fogyatékkal élőket támogató iroda sérüléssel élő fiataljai, munkatársai voltak. A nagysikerű rendezvény köszönhető lelkes önkénteseinknek, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársainak, a Hargita Megyei Siketek és Gyengénhallók Szövetségének tagjainak és a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége Hargita-Kovászna megyei fiók munkatársainak. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több szigeten ismerkedhettek a résztvevők a sérültek világával, hétköznapjaival interaktív játékok során.

A jeleldében jeltolmács segítségével jelbeszédet és néhány alapvető kommunikációs szabályt sajátíthattak el az érdeklődök, melyek hallássérült társainkkal történő kommunikáció során használhatnak.

A mozgássérültek szigetén néhány percre kipróbálhatták a kerekesszéket, mankót, a szájjal festést. Mozgássérült animátorunk mutatott néhány trükköt kerekesszékével.

Az értelmileg akadályozottak és autizmussal élők szigetén a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóba járó fiatalokkal lehetett közösen játszani. Munkatársaink segítségével bemutattuk, hogyan keveredhetnek össze a fejükben az írott szöveg betűi vagy miért nehéz leolvasni számukra például egy órát.

A Láto-más szigetén a hallási, szaglási, tájékozodási és tapintási készségeiket tehették próbára az érdeklődök. Látássérült animátoraink bemutatták hogyan “látják “a világot újjaikkal.

Az Élőkönyvtárban fogyatékkal élőkkel, hozzátartozókkal, gyógypedagógusokkal lehetett beszélgetni.

Azt gondolom, a rendezvény egyre népszerűbbé vállik, főként a fiatalság körében. A gyerekek nyitottabban tudják fogadni a másságot, a felnőttek kissé zárkózottabban közelítik meg a témát.

A város elemi- és középiskoláiból hoztak csoportokat. Sajnos még nem sikerült minden iskolát megnyernünk magunknak, de bízunk benne, hogy jövőre olyan iskolák is bekapcsolódnak, akik eddig nem vettek részt rendezvényünkön.

Újdonság volt, hogy három vidéki iskolából is hoztak csoportokat, diákok jöttek pedagógus nélkül, és több csoport jelezte, hogy tavaly is részt vettek a figyelemfelkeltő napon. Egyénileg is belátogattak személyek a rendezvényre, amit azért fontos megemlítenünk, mivel még két évvel ezelőtt nagyban elkerültek minket a városban sétálgató emberek.

A fogyatékkal élők elfogadásának első, de határozott lépéseit tesszük meg! Köszönet ezért minden nyílt szívű embernek!

(Váta Emese)