Mindent Isten nagyobb dicsőségére!

Visszatekintő Kiss Ulrich SJ által tartott Management by Jesus tavalyi szemináriumra

Különös november volt: sütött a nap, a kertben érezni lehetett a fák illatát, a zöld illatot. Az embernek sétálni lett volna kedve, vagy vízen járni. Rendhagyó időjárás, rendhagyó vezetői lelkigyakorlat.

Gyergyószentmiklóson a Csíki kertben, a Szt. Benedek Tanulmányi Házban tíz személyt tíz modul alatt vízen járni tanítottak.

Rövid statisztika: az oktatás második alkalommal valósul meg a városban, eddig összesen 9 nő, 12 férfi tanulhatott, már tanítványa van 17-, tanítványa lesz 4 személynek.

Megfogadva a mester tanácsát, miszerint Keep it short and simple, a következő tanulságokkal számolhatok be a szeminárium tartalmáról:

  • Ha nincs célunk, nincs ami előre vigyen. A cél visz engem, viszi a csapatot, viszi a vállalkozást. A siker mindig egy csapat sikere.
  • A két jó közül a jobbikat kell választani. Mindig az a jobb, ami közelebb visz a célhoz, ahol a legtöbb ember vágyát tudod teljesíteni.
  • Egy szervezet ereje abban mutatkozik meg, hogy mennyire képes egy külső embert motiválni.
  • Fogyasztóközpontúnak lenni. Nem a főnöknek kell megfelelni, hanem a fogyasztónak.
  • Sikerként értékelhető, ha visszajelez a fogyasztó pl.„olyan kellemes volt Önnel beszélgetni”.
  • Példaképet kell keresni/választani.
  • Az idő egy ajándék, jól kell bánni vele. A sürgős és fontos dolgokra való koncentrálás nagy segítség lehet rohanó világunkban, ha jól tudjuk használni.
  • Fontos a küldetéstudat.
 
Elgondolkodtató, hogy milyen érzés is lenne naponta úgy felkelni, hogy valaki azt súgja a fülünkbe: Kegyelmes úr, keljen fel, önre nemes dolgok várnak! Vagy milyen is lenne közösségünk, ha sokszor gyermekként viselkedhetnénk – Gondolkozzatok úgy, mint a gyermek, aki mindig arra figyel, amit épp csinál.

Ulrich Atya tanácsára megnéztem Puskás Ferencről szóló dokumentumfilmet. Hogyan lesz egy focistából csapatvezető, illetve edző? Hogyan lehet a mi életünkben is a labdát előkészíteni és másnak engedni, hogy rúgja be? A filmet ajánlom mindenki figyelmébe.

Emlékeztetőül: érdemes lenne mindannyiunk számára egy olyan naplót vezetni, ahol a napi tanulságokat és kreativitásunkat vezessük fel – Mit tanultam ma? Miben voltam kreatív?

És végül egy könyvajánló Kiss Ulrich SJ atyától:

Randel S. Carlock – John L. Ward: A családi vállalkozás stratégiai tervezése: A család és a vállalkozás egyesítésének párhuzamos tervezése. Helikon. 2006.

(Moni Gizella Alíz)