Miről fog szólni az első Alzheimer Café?

Első alkalommal hívjuk Alzheimer Caféra Marosvásárhelyen azokat a személyeket, akik hozzátartozóként vagy munkájukból adódóan demens beteg gondozását vállalták fel. Az Alzheimer világnapján, szeptember 21-én 17 órától zajló rendezvénynek a Caritas Ház ad otthont (Marosvásárhely, Mărăști utca 36. szám). A rendezvény első alkalommal való megszervezéséről, annak igényéről, illetve a demens beteget ápoló családokról Szigyártó Adrienn pszichológust, szupervízióköteles családpszichoterapeutát kérdeztük.

Adrienn a Gyulafehérvári Caritas Maros megyei idősprogramjának munkatársa, így munkájának középpontja a 65 év feletti idősek. A csoportfoglalkozások gyakori és állandó témája a természetes idősödés, ennek keretében a tagokban gyakran megfogalmazódnak a demenciára irányuló, az alábbiakhoz hasonló kérdések: mikortól demencia a demencia, egyáltalán mit jelent maga a fogalom, megjelent-e már nálunk a családban stb. Mint kiderült, nemcsak az idősek érdeklődnek a téma iránt, hiszen ugyancsak érintettek a szépkorúak mellett élő fiatalok, családtagok, akik nagy nyilvánosság előtt nem is beszélnek a témáról, abból a meggyőződésből, hogy a családtag kötelessége felvállalni a demens beteg ápolását.  Pedig az ápolás nagyon gyakran komoly fizikai teher, de emellett kötelességünk megemlíteni a komoly érzelmi terhet is, amely vele jár és amelyről beszélni kell.

Az Alzheimer Cafénak pont ez a célja, hogy prevenciós, érzékenyítő jelleggel felhívjuk a figyelmet egy közösségben, beszéljünk róla, hogy ne legyen tabu, hogy ne legyen egy olyan dolog, ami minket nem érdekel, mert már 80 évesek vagyunk, életünk javát leéltük, s kár erről beszélni. Hisz van egy ilyen általános vélemény az időseket foglalkoztató témákról, miszerint inkább foglalkozzunk a fiatalokkal, bennük van a jövő. De, hogy pont ezt is tesszük, egy családtag betegsége kihat az egész családi rendszerre.

A pszichológus szerint fontos külön teret biztosítani a családtagok lelki egészségéről való beszélgetésnek.

Ha azt mondja az idős, hogy ő már nem fontos, akár meg is halhat, ez óriási lelki terhet jelent a családtagjainak. Az idős életkorral jár annak a felismerése és elfogadása, hogy a testük hanyatlik és ők ép elmével ennek tudatában élik a mindennapjaikat. Demenciával való együttélést elfogadni, ami egy mentális leépüléssel járó folyamat, fokozottabban nehéz. Valahogyan érthetőbbé kell tenni a beteg testét-lelkét és énjét érintő betegségfolyamatot – emeli ki a rendezvény egyik fő célját a pszichológus.

Az első Alzheimer Cafén szó lesz az Alzheimer pszichológiai vetületéről, olyan témákat érintve, mint hogy milyen terhei vannak mind a beteg, mind az ápoló és a családtagok szempontjából az ezzel való együtélésnek, emellett pszichiáter meghívottunk orvosi vonatkozásban világít rá ugyanezekre a szempontokra. A rendezvény keretében a résztvevők választ kaphatnak más, a betegséggel kapcsolatosan felmerülő kérdésre is, illetve megpróbáljuk felmérni az igényeket, hogy még miről szeretnének hallani, mi az, ami őket érdekli, illetve hogy milyen időközönként lennének nyitottak ilyen találkozókra.

Alzheimer Caféra várjuk tehát Marosvásárhelyen a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket egyaránt.

Időpont: 2020. szeptember 21., 17 óra
Helyszín: Caritas Ház – Marosvásárhely, Mărăști utca 36.
szám (idő függvényében az udvaron vagy a konferenciateremben)

A részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0265-213.509-es vagy 0741-258.194-es telefonszámon.