Mit jelent nőnek lenni?

Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb!
Nőnek születünk. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? 

Ezekről a kérdésekről beszélgettük március 8 alkalmából a Székelyudvarhelyi Mozgáskompetencia Központba járó személyekkel. Visszatekintettünk picit az időben és megnéztük közösen, hogy hogyan változott az idők során a nők szerepe a társadalomban, milyen jogaik, illetve kötelezettségei voltak és összehasonlítottuk a mai modern női ideállal.

A nőiességünket egy adott kor, társadalom, vagy éppen kultúra is meghatározhatja, és hogy milyen egy igazi nő? Erre ezernyi válasz van, hisz nem vagyunk egyformák, más az arcunk, más a pillantásunk, a mosolyunk, az egyéniségünk és tulajdonságaink.

Egy igazi nőt nem az ideális testarány a 90-60-90 centi határoz meg, hanem az a belső erő és szépség, mely harmóniában van egymással. A csoportok a jó Nő tulajdonságait a következőképpen határozták meg: dolgos, empatikus, vallásos, művelt, előrelátó, kedves, okos, bátor, családcentrikus, türelmes, alkalmazkodó, csinos, rendezett, gondos, szorgalmas, szerető odaadó, sikeres, önfeláldozó és nem utolsó sorban szerető anya, feleség, anyós és nagymama.

Fontos, hogy életünk során mindvégig megőrizzük nőiességünket, és még 80 évesen is örvendezni tudjunk a szépnek, egyszerre legyünk törékenyek, mégis erősek.

(Bálint Zsófia)