Modernizálódott a güdüci falugondnoki szolgálat

A Güdücön működő falugondnoki szolgálat új munkaeszköznek örvendhet. Január 27-én a helyi plébános megszentelte azt a hét személyes Dacia Logant, amely a továbbiakban a helyi kisközösséget fogja szolgálni

A jármű beszerzése pályázati forrásból történt. A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés által működtetett falugondnoki szolgálat az elmúlt évben az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia támogatásában részesült. Így sikerült kicserélni az egyik legjobban lejárt járművet.

A Gyergyószárhegy községhez tartozó Güdücön 2008 óta működik a falugondnoki szolgálat. A szolgálat célja hozzájárulni az elszigetelt, szolgáltatás hiányos közösségek életének élhetőbbé és elfogadhatóbbá tételéhez, elősegíteni az információkhoz és a köz-, valamint szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Mivel a tevékenységek többségében szállítással kapcsolatosak, így a jármű megléte és megfelelő állapota nagyon fontos a szolgálat teljesítésében.

A szolgálat célcsoportja az elszigetelt településeken, település részeken élő, elsősorban egyedül élő idősek, sérültek, szociális szempontból hátrányos helyzetben élő valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és közinformációkhoz nem jutó személyek, családok.

A fenti település mellett a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés még öt falugondnoki szolgálatot működtet a megyei és a helyi önkormányzatok támogatásával: Gyimesközéplok községhez tartozó Háromkúton, Korondhoz tartozó Fenyőkúton és Pálpatakán, Farkaslakához tartozó Pálfalván, Gyergyóremetén és Gyergyótölgyes községhez tartozó Hágótőn, Recefalván és Péntekpatakán. (Benes Sarolta)