Módszertani bemutató gyermekotthonok munkatársainak

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Munkához látott az új csapat az Iránytű a munka világához projektben. Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen két-két mentor kezdte el az összetett, több síkon zajló mentori munkát. A marosvásárhelyi mentorok módszertani bemutatóra és csapat-összerázóra hívták meg a projekt tevékenységeiben együttműködő marosvásárhelyi Lazarénum Alapítvány és a Lídia gyermekotthon munkatársait. A csapat április 30-án a Maros megyei Keresden, a Bethlen Gábor kastély területén találkozott.

A Bethlen Gábor kastélyt 2014-ben vette bérbe a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. A cél olyan nevelési-oktatási központ beindítása, ahol – szakemberek, nevelők és önkéntesek segítségével – a hátrányos helyzetű fiatalok szakmát tanulhatnak és inasmunkát végezhetnek.

A kastély történetének megismertetése arra segített rádöbbenteni a résztvevőket, hogy a pályakezdő fiatalokkal való munka egyik kezdeti lépése identitásuk kialakulása, ennek pedig feltétele életük történetének megismerése.

A szociális téren dolgozó szakembereknek, nevelőknek rálátást sikerült nyújtanunk arról, hogy a gyermekotthonban nevelkedő gyermekeknél jó eredményeket érhetünk el individuális neveléssel, egyéni törődéssel, az egyén értékeinek kiemelésével és helyzetének, történetének a megértésével és megismerésével.

A life story work (élettörténeti munka) módszerének bemutatása után a csapat kohéziós erejét erősítő gyakorlatokkal és játékokkal folytattuk a napot. Végül közös sütéssel és grillezéssel erősítettük az együtt töltött pillanatokat.

Visszajelzésként a nevelőktől köszönetet kaptunk mind a helyért, mind a hangulatért, a beszélgetésért és az új információkért.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe