MOL Románia és a Gyulafehérvári Caritas együttműködése

Fogyatékos, speciális nevelésű gyerekek, fiatalt nevelő családok segítése, munkájuk könnyítése a cél. A megváltozott élethelyzet, egy sérült állandó felügyelete nem kis teher a szülők, gondozók számára, amelyen próbál enyhíteni a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozói szolgálata, partnerségben a MOL Romániával.

A több évre visszatekintő partnerség során több projekt valósult meg közösen. Sikerült nehéz sorban élő emberek lakhatási körülményein javítani, egyéni mozgáskompetencia fejlesztések valósultak meg olyan személyek számára akik betegségük miatt képtelenek otthonukból kimozdulni, vagy nincs lehetőségük ezeket a szolgáltatásokat megfizetni, valamint a Szent Lukács központban fekvő páciensek ápolási költségeinek kiegészítéseként is segítség volt a projekt.

Segítséget nyújtunk szakemberekkel, segédeszközökkel, segédanyagokkal, képzésekkel és tanácsadással a szülőknek, gondozóknak.

Romániában több fogyatékos kiskorú él, a fogyatékkal élő gyerekeket nevelő szülők helyzete sok esetben nehézkes, mivel gyerekük speciális étrendje, gyógyszeres kezelése, rehabilitációja, segédeszközök beszerzése és egyéb specifikus igények kielégítése plusz kiadást jelent a család számára. Egy felmérés szerint, minél súlyosabb vagy halmozottabb a gyermek fogyatékossága, annál negatívabb a szülők jövőképe.

A súlyosan vagy halmozottan sérült kiskorú vagy felnőtt mellé az állam biztosít egy személyi gondozót. Ez a személy lehet a család egyik nagykorú tagja is. A Gyulafehérvári Caritas, partnerségben a MOL Romániával ezeknek a családoknak a megsegítésére fordítja figyelmét.