MOL Románia támogatta projekt

2014-­ben 12.000 Euro támogatást kapott a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Szolgálata, abból a célból, hogy olyan esetekre fordítsa, ahol rászoruló betegek lakhatási körülményeinek javítását lehet elősegíteni, valamint mozgáskompetencia fejlesztőtevékenységeket nyújtani olyan személyeknek, akik nem tudnak otthonukból, betegségükből kifolyólag kimozdulni, vagy nincs anyagi lehetőségük megfizetni ezeket a szolgáltatásokat.

Lakhatási körülmények javítása

A beteggondozásban dolgozó ápolóknak nem okozott nehézséget, hogy ilyen eseteket találjanak, hiszen mindennap találkoznak nagyon nehéz sorban élő emberekkel. Több helyen is szabadidejükből áldozva vágtak neki gyors felújítási munkáknak, szobák szigetelésének, mozgáskorlátozott gyerek számára fürdőszobát készíteni, meszelni, új bútorokat, ágyakat, matracokat szerezni. Igyekezetükben több támogatóra is találtak. Jó érzéssel töltötte el őket, hogy nincsenek egyedül. Több jó szándékú emberrel kerültek kapcsolatba, volt ki favágó szerszámját ajánlotta fel, kétkezi munkáját, építkezési anyagot, és sorolhatnánk mi mindent, ami jól jött a MOL-­tól kapott támogatás mellé. Bemozdultak önkormányzatok, közbirtokosságok, plébániai csoportok is. Az indulási tőke minden esetben kiegészült a helyi összefogásnak köszönhetően. Az év során 7 családnak, vagy személynek tudtunk segíteni e program keretében.

Mozgáskompetencia fejlesztés

Kinaesthetics tréner, mozgáskompetencia fejlesztő szakember kollégáink 45 esettel találkoztak, amelyeket a MOL-­tól kapott támogatási programba tudtak besorolni. Minden esetben személyre szabottan, a meglévő mozgásból kiindulva, újabb mozgáslehetőségeket kutatva haladtak lépésről lépésre előre. A Kinaesthetics alapelveinek segítségével próbálták fokozatosan újraépíteni mindennapi önellátási cselekvésekhez kapcsolódó kompetenciákat, hiszen volt ki balesetből vált mozgásképtelenné, volt ki betegség következtében, de minden esetben megtalálták azt a lehetőséget, amiből el tudjanak indulni a gyógyulás útján.

Minden gondozottunknál vannak változások. Azáltal, hogy rávezették őket, hogyan tudnak például felülni az ágyban, és hogyan tudják a sérült végtagjaikat is fokozatosan bevetni a mozgásfolyamatokba, tanúi lehettek annak, ahogyan a betegek napról-­napra aktívabbá, lelkesebbé, bizakodóbbá váltak. Sok helyen a több hónapos kitartó szakmai munka, az odafigyelés, a remény és a gyógyulni akarás meghozta a várt eredményeket, hiszen elmondhatjuk,hogy betegeinknek sikerült részben vagy teljesen visszakapcsolódniuk az aktív családi életükbe.

Köszönjük! 

Személyes történetek:

A 21 éves F.Sz. Almás községben lakik. Autóbalesetet szenvedett 2013 augusztusában, aminek következtében teljes gondozásra szorul. A súlyos fejsérülés miatt hosszabb ideig kómában feküdt, ami még súlyosbította helyzetét. Édesanyja egyedül neveli, három nagyobb testvére és egy kisebb testvére van. Hosszú kórházi kezelések után került kapcsolatba szervezetünkkel, szakápolásra és alapápolásra szorult. Lakhatási feltételeik sem megfelelőek egy kerekes székes beteg számára. Az édesanya a nehézségek, nehéz anyagi körülményeik ellenére megtesz mindent, hogy segíteni tudjon fiának gyógyulásában. Ezért mi segítettünk egy könnyen megközelíthető és használható fürdőszoba kialakításában, akadálymentesítettük a házba való bejutást is. Így otthonában is a Caritas szakemberei a mozgásfejlesztést megfelelőbb körülmények között tudják végezni.

S. Magda nénivel 2014 augusztusának elején ismerkedtünk meg, agyvérzés és ezt követő jobboldali petyhüdt bénulás érte. Teljes érzéskiesése volt a jobb testfélen, mozgatni sem tudta azon testfél végtagjait és suttogva beszélt. Az eddig önellátó, aktív néni a férje ápolására szorult, és ez rettenetesen zavarta őt, így nagyon motivált volt az együttműködésre. Ezért egy tervet dolgoztunk ki, amelynek aktív végrehajtói ő és a férje lettek. A terv magába foglalta a heti egy alkalommal történő látogatást, amikor az együttmozgás alkalma alatt elemeztük a hétről hétre történő eseményeket. Szeptemberben Magda néni kezdte érezni a lábfejét és lábujjait, majd a keze ujjait. Napról napra javult az önálló mozgása is, mozgástere egyre bővült a nagyobb ízesülések szintjén is.

• B. Alpár, 40 éves fiatalember balesetet szenvedett, gerinctörés és gerincvelő sérülés   következtében alsó végtagjai lebénultak és a mellkasa is roncsolódott. Szeptembertől hetente egyszer jár központunkba mozgáskompetencia fejlesztésre. A meglévő mozgásfelmérés után, próbálunk olyan mozgáslehetőségeket közösen keresni, fejleszteni, melyek segítik az önálló életvitelben. Segítségünkkel megtanult a tolókocsiból átülni egy másik székre, onnan önállóan lemegy a padlóra és kevés segítséggel fel is jön. Alpár egyedül jön a foglalkozásokra, a számára átalakított autót önállóan vezeti és átül az autóból az előkészített kerekes székbe.