Mosoly az arcokon, öröm a szívekben

Lelkes készülődéssel és kis lámpalázzal indultunk be a játszóterembe, ahol fürkésző tekintettel vártak már a Neuropszichiátria osztályára beutalt gyerekek. Ahogy megjelentünk gitárral a kezünkben, még mielőtt elkezdtük volna a kis karácsonyi dalokat énekelni, az egyik kislány megszólalt: Én nem szeretem ezeket a dalokat! De amire a kis előadásunk végére értünk, és ünnepélyesen átadtuk a gyerekeknek a cipősdobozokba elrejtett karácsonyi ajándékokat, a kislány őszinte gyermeki mosollyal az arcán szaladt hozzánk és felkiáltott: Most már nagyon-nagyon szeretem ezeket az énekeket!

Úgy gondolom, hogy ez mind számomra, mind az önkénteseink számára egy meghatározó pillanat volt, azt üzenve nekünk, hogy érdemes ezt a munkát folytatni.

Hasonló élményekkel gazdagodtunk a 2-es gyerekosztályra való látogatásunkkor is. Kis önkéntes csapatként, miután szétválogattuk a csomagokat korosztály szerint, izgatottan léptünk be a kortermekbe, hogy átadjuk a gyerekeknek az ajándékokat. Mindenik teremben pillanatok alatt megtört a csend és megtelt élettel, amikor a gyerekek elkezdték kibontogatni a csomagokat.

Itt is akadt egy kislány, akinek nem is találhattuk volna jobban el az ajándékot, hiszen tele volt az édességek és játékok mellett apró ékszerekkel a csomag. Ő pedig ízig-vérig igazi kislány volt, aki imádja az ilyesmit. Rögtön elkezdte magára akasztgatni a karkötőket, gyűrűt, a hajába biggyeszteni a kis csatokat és hajpántot, aztán egyszer komolyan megszólalt, amikor a sampon került a kezébe, hogy Anya, ezt neked adom.

Mosoly az arcokon, öröm a szívekben. Így jellemezném ezt az akciót, amikor önkénteseink átadták az ajándékokat rejtő kis dobozokat az Emmaus, valamint a Lídia gyerekotthon kis lakóinak. Minden gyerek, kicsi és nagy egyaránt, hatalmas kíváncsisággal bontogatta ki a dobozokat és nagy örömmel nézegették az ajándékokat. Volt, aki ruhát talált, játékokat, édességet, vagy éppen tanfelszerelést, írószereket, füzeteket, mind-mind olyan kedvességeket, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapokban. Jó érzés volt látni, ahogy egymásnak mutatták az ajándékokat, örvendeztek nekik. Mosoly volt az önkéntesek arcán is, látva, hogy minden gyerek számára az ünnep kellemesebben telhet.