Mozgás és jókedv

Idén hatodik éve már, hogy a Gyulafehérvári Caritas szervezetén belül működő Idősek Nappali Foglalkoztatóközpontjaiban, kinaesthetics trénerek hetente négy alkalommal tartanak mozgáskompetencia fejlesztést nyugdíjas csoportoknak, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen. A mozgásfejlesztés az időseket nemcsak fizikailag, de lelkileg is felüdíti.

A 8-12 személyből álló csoportok tagjai már összeszoktak, elmondásuk szerint, mindig nagyon várják a közös mozgást, ami után fiatalabbnak, élettel teltebbnek érzik magukat. A mozgást kávézás, beszélgetés, esetenként kézműves foglalkozás követi. Ezeket a délelőttöket a résztvevők a közös együttlétre szánják, társas és fejlesztő játékokat játszanak, különböző tematikus beszélgetéseket folytatnak a szakemberek irányításával, megbeszélik egymással az előző héten történteket. Az ünnepek közeledtének alkalmával saját kezüleg készítenek ajándékokat, megünnepelik a születés- és névnapokat.

A foglalkozás része az Életminőség az időskorban programnak. A mozgásfejlesztés a kinaesthetics elvei szerint zajlik, melynek célja, hogy eszközt nyújtson ahhoz, hogy az emberek minden életkorban mozgáskompetenciájukat fejleszteni tudják. Kifejleszti a tudatos, mozgásra irányuló figyelést, az ember saját mozgásának megértésére irányuló érzékenységet, így segítí a mindennapi tevékenységhez kapcsolódó mozgáslehetőségek felfedezését, valamint, önálló, egészséges, aktív életre buzdít.

A foglalkozásokat Hargita Megye Tanácsa és a helyi önkormányzatok támogatják.

(Bedő Krisztina)