Munkaadókkal találkoztunk

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Szeptember 9-11 között gyergyó-, udvarhely- és marosszéki vállalkozások képviselőivel találkoztunk annak érdekében, hogy elősegítsük a hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedését a munkaerőpiacra.

A vállalkozókat partnereinken, a gyergyói Arbor Vállalkozók Szövetségén, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségén és a Maros megyei St. Georgius Manager Clubon keresztül szólítottuk meg. A találkozók egy három alkalomból álló műhelymunka első részei voltak, amelyeket Adorjáni Júlia és Tonk Gabriella moderál, a ZING Consulting tanácsadócégtől. Ez az első alkalom a vállalkozóknak az együttműködéssel és hátrányos helyzetű munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos igényeit mérte fel. Kíváncsiak voltunk a munkaadók igényeire, tapasztalataira, amelyeket beépíthetünk a fiatal munkavállalókkal való tevékenységünkbe.

A munkáltatókat arról kérdeztük, hogy milyen kihívások elé néznek a munkaerőalkalmazás kapcsán, van-e elég jelentkező, találnak-e megfelelő alkalmazottat, és mindez hogyan változott a koronavírus járvány idején.

Általános véleményként elhangzott, hogy jelentkező van bőven, és a cégek a megbízhatóságot és a motiváltságot értékelik leginkább. A beszélgetésekből kiderült, hogy a fiatalok, pályakezdők kiválasztása esetében egyre inkább a társas készségeket (soft skill) tartják fontosnak, míg az ismereteket, szakmai hozzáértést fejleszthetőnek tartják.  A legfontosabbakat kulcsszavakban foglalták össze: pozitív és proaktív hozzáállás, kitartás, felelőségtudat, nyitottság és hajlandóság az újra, a tanulásra.

A találkozók fontos mozzanata a Caritas Iránytű a munka a világába projektünk, valamint a mentorok munkájának a bemutatása volt.  A mentorálás célja, hogy elősegítsük a hátrányos helyzetű fiatalok beilleszkedését a munkaerőpiacra. Ennek érdekében zajlik a fiatalok kísérése, felkészítése a munkavállalásra, kezdve attól, hogy együtt derítjük ki és fejlesztjük készségeiket, képességeiket, képzéseket kínálunk fel és keresünk számukra munkalehetőségeket.

A következő találkozókon a vállalkozókkal az együttműködés konkrét formáit fogjuk megbeszélni.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe