Mutassuk ki szeretetünket és tiszteletünket az idősek iránt!

Október elseje, az idősek világnapja világszerte megszervezett nemes kezdeményezés, mely napon óvodások, iskolások, felnőttek és idősebbek egyaránt köszöntik, jó egészséget, boldogságot kívánnak az időseknek.

Az ünnepségek közepette viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy – bár az idősek világnapja az idős emberekről és az ő tiszteletükről, a nekik való köszönetmondásról szól – társadalmunk szépkorú tagjaira ugyanúgy kell vigyáznunk, ugyanúgy tisztelnünk, becsülnünk és szeretnünk kell őket az év minden napján.

Ferenc pápát idézve: Az idősek egy gazdagság számunkra, nem vehetjük őket semmibe! Ezek az idősek az egész társadalom javára  kell, hogy legyenek, ők az egész nép bölcsességi tartaléka. Ne utasítsd el a bölcsek szavait, inkább kapva kapj a mondásaikon, mivelhogy belőlük sok tudást meríthetsz, úgyhogy fejedelmek előtt is megállhatsz. Ne vesd meg, amit az öregektől hallasz, hiszen ők maguk is atyáiktól vették. Mert így tudásra teszel szert. (Forrás: Vatikáni Rádió).

Annak ellenére, hogy a kor előrehaladtával egy idős személy jellemzőjévé válik a fizikai gyengeség, törékenység, korlátoltság, lélekben legalább ugyanolyan értékes és hasznos tagja marad a társadalomnak, mint bárki más. Mindemellett be kell látnunk azt, hogy szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, a jóindulatú és értékes tanácsra, amivel csakis ők rendelkeznek. Hálával kell fordulnunk időseinkhez, mert felneveltek, tanítottak és szerettek bennünket, egykori türelmüket, elfogadásukat, tanításaikat most kell visszafordítanunk feléjük.

Ha emberségesek tudunk lenni, akkor egy percig sem tudjuk teherként nézni korosodó embertársainkat, annál inkább vagyunk képesek meglátni azt a felgyűlt értéket, ami az elmúló testben rejtőzik.

Annak reményében, hogy néhány örömteli percet tudunk ajándékozni nekik, októberben a Gyulafehérvári Caritas kereteiben köszönteni szeretnénk szépkorú barátainkat. Ez alkalommal Maros megyében több településen szervezzük meg az idősek világnapjához kötődő ünnepségeinket:

  • Marosvásárhely, Deus Providebit Ház – október 2., 11:00 óra;
  • Marosszentgyörgy, kultúrotthon – szeptember 28., 16:00 óra;
  • Nyárádremete, kultúrotthon – október 11.;
  • Erdőszentgyörgy, kultúrotthon – október 3.,16:00 óra;
  • Gyulakuta, a polgármesteri hivatal gyűlésterme – október 3., 15:00 óra;
  • Vármező, általános iskola – október 11.;
  • Székelyvécke, Francia ház – október 5., 14:00;
  • Búzásbesenyő, kultúrotthon és a Gondviselés Háza;
  • Szentdemeter, iskola – október 2.

Támogatóink a Richter Gedeon Romania és a Helyi Tanácsok.