Nagy nap volt! – Romák Nemzetközi Napja

Idén a Romák Nemzetközi Napját az április 20-28. között zajló Szent György Napok keretében szerveztük meg. A színes és hangulatos programok mellett sikerült elemeznünk eddigi munkásságunkat és összegezni további feladatainkat.

Április 25 – nagy nap volt, már kora reggel nagy volt a nyüzsgés, az izgalom, hiszen készülni kellett a 10 órakor induló szekeres felvonulásra.

Érkeztek is szép számban a fényesre csutakolt lovak, az indulásra kész ünneplők.

Az Őrkőről az Olt híd irányába dalolva indult a több mint tíz szekeret számláló ünnepi menet.

Sepsiszentgyörgy utcáit bejárva, a szekeres menet elérte célját, az Olt vizére koszorúkat helyeztek és a gyerekek népdalokat énekelve emlékeztek őseikre.

A lovak pihenőt kaptak, az ünneplő lakosság számára pedig új programot biztosítottak a szervezők, hiszen 12 órakor a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Roma-központban megnyílt a 22 év című fényképkiállítás, amely a sepsiszentgyörgyi roma közösség és az érte tevékenykedő szervezetek, intézmények két évtizedes közös múltját idézte fel. Sokan türelmetlenül várták a kiállítást és az ünnepi műsort.

A kiállítás megnyitó ünnepségén felszólaltak a közösség tagjai, a gyerekek pedig elmondták, hogy milyennek szeretnék látni az őrkőt 20 év múlva.

A napot kerekasztal-beszélgetéssel és műhelymunkával zárták, ahol részt vettek a közösség- és civilszervezetek képviselői.

Az összegyűltek megbeszélték eddigi munkájuk mérföldköveit, elemezték erőforrásaikat, lehetőségeiket, majd szabadon engedve fantáziájukat egy közös jövőképet próbáltak alkotni.

Április 28.án ismét főszerepet kaptunk, hiszen 14 órától Roma hagyományőrző gálaműsor volt a B színpadon, melyet a Gyulafehérvári Caritas az Amenkha Egyesülettel közösen, partnerségben Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, a Lajtha László alapítvánnyal, a Százlábú tánczenekarral és más szervezetekkel közösen szervezett meg. Fellépett a Háromszék Táncegyüttes, a Cigánykerék Táncegyüttes, az Őrkő Táncegyüttes, a Százlábú Néptáncegyüttes, valamint a Szászcsávási Cigányzenekar.

A Roma Nap és a gála célja az volt, hogy egy olyan alkalmat biztosítsunk, amikor a szentgyörgyi roma közösség fel tudja vállalni saját identitását: büszkék arra, hogy romák, és ezt meg tudják mutatni a város lakosságának. Ugyanakkor a szentgyörgyi lakosság is betekintést nyerhet életükbe, értékeikbe. Ez egy olyan találkozási felület, ahol a roma közösség és a helyi lakosság együtt ünnepelheti a sokszínűséget.