Nagylelkű gesztus a romániai gyermekkardiológia fejlődéséhez

Ultramodern orvosi eszközöket kapott a marosvásárhelyi gyermekklinika a Caritas közvetítésével

A marosvásárhelyi Transzplantációs és Kardiológiai Intézet III. sz. Gyermekkardiológiai Osztálya a németországi Peter Osypka Alapítvány jóvoltából egy, a gyermekkardiológiai ellátás színvonalát növelő projektben vesz részt. Az intézetet Berthold Jany, a würzburgi Julius Maximilians Egyetem professzora a Peter Osypka Alapítvány és a Németországi Caritas Szövetség megbízásából választotta ki még 2006-ban. A program romániai lebonyolításával a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltségét bízták meg.
Az intézmények között kötött partnerségi szerződés értelmében a dr. Rodica Togănel professzor által vezetett klinika egy korszerű, a gyermekkardiológiában a szív ultrahangos vizsgálatára használt készüléket (echokardiográfot) vehetett át a megfelelő transztorakális és nyelőcső szondákkal.
A 147 800 eurós ultramodern orvosi eszközök lehetővé teszik a szívfejlődési rendellenességek korai diagnózisát, a veleszületett, illetve szerzett szívbetegségek pontosabb megállapítását, anélkül hogy műtéti beavatkozást hajtanának végre a betegen. Az ultrahangkészülékkel követhető a műtét előtti és utáni állapot egyaránt, csökkentve ezáltal a fellépő komplikációk gyakoriságát, illetve a gyerekek kórházi tartózkodását és a további beavatkozások számát. Mindezek a gyerekek életminőségének javulását eredményezik.
Ugyancsak a program keretében az intézet két orvosa szakmai továbbképzésen vehet majd részt Németországban. (Molnár József)