Napenergia a Gyulafehérvári Caritas udvarhelyi egységeinek

Sikeresen pályázott a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata egy 80 kW kapacitású fotovoltaikus rendszer telepítésére a székelyudvarhelyi egységeinek napenergiából származó elektromos árammal való ellátása érdekében.

Az elmúlt 10 évben a Gyulafehérvári Caritas minden energiaköltség csökkentési lehetőséget kimerített. Jelenleg az energiafelhasználási funkciók a leghatékonyabb és leggazdaságosabb szinten működnek, természetesen figyelembe véve az épületek tulajdonságait is. Ugyanakkor az egyesület tevékenysége évente nagymértékben függ a szociális állami támogatástól is. A szerteágazó egészségügyi és szociális szolgáltatások megfelelő szinten való megőrzése, a személyzet munkakörülményeinek fenntartása a magas havi energiaköltségek mellett az elmúlt néhány év egyik legnagyobb kihívását jelentette.

A 2021-es drasztikus energiaár-emelkedés már a szervezet minden tevékenységét hátrányosan érintette. Hosszú távon csak a megújuló energiaforrások felhasználása jelenti az életképes megoldást, ami saját fogyasztásra történő energiatermelést eredményez. Mint sok más területen, a napenergia jelenleg túl drága a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére. A fotovoltaikus rendszerek túl drágák, ezért a beruházás finanszírozás nélkül nem valósítható meg. A projekt célja egy olyan költség- és energiahatékony intézmény kialakítása, amely saját fogyasztásra képes megújuló forrásból villamos energiát termelni fotovoltaikus rendszer segítségével, megakadályozva, ezzel, hogy évente körülbelül 12 tonna széndioxid kerüljön a légkörbe.

A beruházás eredményeként a Caritas Székelyudvarhelyen, a Rózsák útja 16/C alatti (Papkert) egységeinek elektromos áramszükséglete megújuló forrásból származó energiával lesz kiegészítve. A tervezett projektberuházás egy 80 kWh napelemrendszer telepítését foglalja magába, részben az épületek tetőzetére, részben pedig a földre szerelve, ahol egy födött autóparkolóként kap szerepet.

A projekt megvalósítója: Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat
Finanszírozó: Iceland, Liechtenstein, Norway Grants, Innovation Norway
Pályázati azonosítószám: 2021/335833
Időtartam: 12 hónap
A beruházás összköltsége:187.804 Euró amelyből 169.000 az Innovation Norway támogatása, 18.804 Euró pedig a Gyulafehérvári Caritas – Szociomedikális Ágazat önrésze.

Az EGT- és Norvég Alap támogatásairól kapcsolatos hivatalos információkért látogasson el a következő weboldalakra: https://www.eeagrants.ro/https://eeagrants.org/

A finanszírozás a Romániai Energiaprogramon keresztül történik: https://www.innovasjonnorge.no/RoEnergy/