Nappali foglalkoztató demenciával élők számára Csíkszeredában

A demencia előfordulási gyakorisága a 65. év fölötti népesség körében körülbelül 10-15%-át érinti. Az érintettek egyre több segítséget igényelnek a mindennapi tevékenységekben ellátásában. A családtagok számára sok esetben gondot jelent idős családtagjuk felügyelete, különösképpen, ha a demencia különböző szakaszaiban van. Ezen próbál segíteni a Gyulafehérvári Caritas a Csíksomlyón létrehozott nappali foglalkoztató központ működtetésével.

Nappali foglalkoztató központ nyílt Csíkszeredában demenciával élők számára, ahol biztonságban és társaságban lehetnek, étkezés és foglalkoztatás van biztosítva számukra, minőségi időtöltés, amely késlelteti az állapotromlást.

„Figyelemzavar, feledékenység, nem emlékszik a hozzátartozókra, összekeveri a napokat, hónapokat, évszakokat, évszámokat” – meséli Bőjte Aranka idősgondozó az első apró jeleket, amelyek jelzik, hogy valami baj van. „Az érintettek állapotát nem lehet visszafordítani, viszont lehet lassítani. Azért is jó ez a nappali foglalkoztató, mert itt mozognak, társaságban vannak, felelevenítjük emlékeiket, beszélgetünk, ezáltal jobban tudják követni a mindennapokat. Memóriafeladatokat végzünk, az elméjük frissebb marad, s ezzel is tudjuk lassítani a folyamatot. Itt kikapcsolódnak, társaságban vannak, nem a betegségükkel foglalkoznak” – osztja meg Aranka.

Aranka szerint meg kell találni mi az a tevékenység, ami leköti őket: van, akit a memóriajáték, van, akit a rajzolás vagy mozgás érdekel jobban. „Meg kell figyelni a viselkedésüket, meg kell ismerni őket, hogy kinek mi a jobb” – állítja az idősgondozó szakember, aki a gondozottak napi hangulatához, kedvükhöz igazítja az aznapi foglalkozásokat.

Ránk bízhatja demenciával élő hozzátartozóját hétköznaponként 9 és 15 óra között, ha a munkaideje alatt nincs kire bíznia, és nem akarja otthagyni munkahelyét, a családjára is kellene időt szánnia, halaszthatatlan ügyintézése van, úgy érzi, szüksége van a megszusszanásra, megpihenve több türelemmel tudná folytatni a gondozást.

További részletekért hívja Szőcs Juditot a 0728 289 398-as telefonszámon vagy Bőjte Arankát a 0734 888 344-es telefonszámon.

György Mária Angéla