Nappali foglalkoztató mozgáskorlátozottaknak

A Gyulafehérvári Caritas május 10-én hivatalosan is megnyitotta Székelyudvarhelyen a mozgáskorlátozottak számára létesített nappali foglalkoztató-központot

Az elmúlt év folyamán a gyulafehérvári és a würzburgi Kolping-szervezet a Gyulafehérvári Caritas rendelkezésére bocsátotta a székelyudvarhelyi Papkertben álló épületkomplexum egy részét. Ebben az ingatlanban indította el még 2009 őszén a Gyulafehérvári Caritas a székelyudvarhelyi önkormányzat támogatásával azt a nappali foglalkoztató-központot, amelynek célja a mozgáskorlátokkal élő, idős, beteg emberek mozgáskompetenciájának a fejlesztése, elősegítvén ezáltal a beteg, idős emberek hatékonyabb aktivizálását.
 
A szolgáltatás alapszemlélete a kinesztetika (kinaesthetics), amely az időskori vagy mozgáskorlátozást eredményező betegségben szenvedő embereknek nyújt segítséget. A kinesztetika a mozgásérzékelés művészete/tudománya. A mozgásérzékelés finomítása és a mozgáskompetencia fejlesztése minden korosztály esetében tartós módon hozzájárulhat az egészségi állapot javításához, az egyéni fejlődéshez valamint a tanulási képesség fejlődéséhez. A kinesztetika segít új mozgáslehetőségek felfedezésében, munkafolyamatok által okozott hátfájások, izommerevség vagy más testi panasz oldásában, idős korban a mozgékonyság és önállóság megőrzésében, de segíthet a saját kreativitás és flexibilitás fejlesztésében és bevetésében a legkülönbözőbb helyzetekben. 
Az újszülöttekkel, idősekkel, fogyatékkal élő személyekkel, betegekkel való foglalkozás során a kinesztetika hatása két szempontból is hatékonynak mutatkozik: ápolóknak és ápoltaknak egyaránt nyereség a mozgáskompetencia gyarapodás.
A Gyulafehérvári Caritas – a Svájci Kinaesthetics Intézet, valamint az European Kinaesthetics Association szakmai és szervezési támogatásával – Kelet-Európában elsőként honosította meg ezt az innovatív ápolási tudományágat munkatársai, ápolási szolgálatai és ápoltjai javára.
 
A nappali foglalkoztatóban 24-30 mozgáskorlátokkal élő emberrel foglalkoznak a Caritas munkatársai a kinesztetika jegyében. Pillanatnyilag három csoport működik a központban: két idős- és egy gyermekcsoport.
 
A jövőbeli tervek között szerepel egy stacionáris részleg kialakítása is, amely a krónikus betegségben szenvedőknek és az utolsó stádiumban levő betegeknek nyújt majd segítséget. Elsősorban azok a betegek részesülnek majd szakszerű ápolásban, akik már kikerültek az egészségügyi rendszerből: agyvérzés után korházból hazaengedett betegek, gyógyíthatatlan betegek időszakos gondozása, állapotuk stabilizálása. Itt is a szolgáltatások középpontjában a kinesztetika áll majd.