Négy éve működik a rákos betegek csoportja, a Kéznyújtás

Vásárhelyi Hírlap, 2008.10.15.

Különleges hangvételű találkozót szervezett nemrég a Kéznyújtás csoport fennállásának negyedik évfordulója alkalmából. „Minden szerdán 3 és 5 óra között találkozunk. Nagyon örülünk, hogy mind a 17 tag jelen tudott lenni az ünnepségen. Elmondták, mit jelentett számukra az elmúlt négy év, amelyet a csoportban töltöttek” – mondta a Kéznyújtás csoport vezetője, Palotás Hajnal.
A találkozókra többnyire melldaganattal műtött hölgyek járnak. „A beszélgetések lényege a lelki felkarolás és a mindennapos harcban való segítségnyújtás. Nem csak beszélgetünk, hanem kirándulásokat szervezünk, néha együtt vacsorázunk, és a hónap utolsó szerdáján megünnepeljük a tagok születésnapját” – tudtuk meg Palotás Hajnaltól.
„Rákos beteg vagyok, a kezelések után lelkileg nagyon összetörtem. Három éve járok ebbe a csoportba, itt találkozhattam olyanokkal, akik hasonló gonddal küzdenek. Közösen segítünk egymáson a nehéz időszak átvészelésében. Sors¬társak vagyunk, mi megértjük egymást” – mondta az egyik csoporttag, Lengyel Izabella.
„Ha valaki kábítószeresekkel foglalkozik, nem kell drogoznia. Én a daganatos betegek csoportját vezetem, egészségesként. A legfontosabb a kellő empátia, a csoportvezetőnek kicsit magáévá kell tennie a betegek gondjait. A velük való találkozás megtanított arra, hogy minden napot megbecsüljek. Az egészséges emberek talán nem értékelik annyira az életet, mint azok, akik ilyen traumán mentek keresztül” – osztotta meg velünk Palotás Hajnal.
Megtudtuk, új csoport beindítását is tervezik. A Caritas által szervezett foglalkozásokra olyan daganatos személyeket várnak, akik műtéten estek át és lelki támaszra van szükségük. Érdeklődni a 0265-250.191-es telefonszámon lehet. (Soós Eszter)