Nekik hova csengetnek be?

Több, mint kétszáz résztvevővel zajlott szept. 19-20. között a Gyulafehérvári Caritas Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia nyolcadik kiadása a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. A konferencia idén a fogyatékkal élők oktatásának problematikáját járta körül.

Mikor mondjuk, hogy a gyerekünk különleges nevelési igényű? És vajon tényleg az? Hogyan is válasszunk iskolát fogyatékkal élő gyerekeinknek? Milyen módszerekkel tanítsuk őket, hogy elérhessék a tehetségükhöz mért álmaikat? Miben különleges egy speciális iskola? Integráció – zsákutca vagy megvalósítható esély? Befogadás – nézőpont kérdése?  Milyen hatékony nevelési-oktatási programot kínálhatunk fel heterogén összetételű csoportok oktatásához? Ilyen, és hasonló kérdésekre keresték a választ a konferencia résztvevői.

A megnyitón Demeter Zsuzsa programkoordinátor köszöntötte a résztvevőket, majd Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója Móra Ferenc Bicebócájának történetét elevenítette fel. Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke kiemelte, hogy örömét fejezte ki, hogy a Pedagógusok Háza egy ilyen konferenciának ad otthont, majd Nagy Szilárd, a Romániai Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke méltatta a szervetek összefogását, mely által létrejöhetett az idei rendezvény.

Bartolf Hedwig főtanfelügyelő előadásában a Hargita megyei speciális oktatás aktuális helyzetéről számolt be, kiemelve, hogy bár a tanügyben idén jelentős létszámcsökkentések volt, örvendetes, hogy ezek nem érintették a speciális oktatást. Bolgár Brigitta a 125 éves múlttal rendelkező kolozsvári Kozmutza Flóra Hallásérültek Iskolájának mindennapjait vázolta fel az érdeklődőknek. Dr. Perlusz Andrea  számba vette a speciális és integrált, illetve inkluzív oktatás-nevelés legfontosabb jellemzőit, és nemzetközi, illetve magyarországi példákkal mutatta be, hogy mindkét oktatásformának van létjogosultsága a hallássérült gyerekek esetében. Dr. Vargancsik Iringó olyan kutatásokról számolt be, amelyek bizonyítják, hogy sok esetben jól működik a Down-szindrómás gyerekek integrációja, és nem csak az integrált gyerekekre van jó hatással. A befogadó közösséget nem hátráltatja a sérült gyerek a fejlődésben, sőt elfogadást és toleranciát tanulnak általa. György Ida pedagógusként és sérült gyerekeket nevelő anyaként két oldalról is rálát a témára, így különlegesen hasznos tapasztalatokat adhatott át  hallgatóságnak. Dr. Ráduly-Zörgő Éva gyakorlatias előadása a diszlexiások oktatásához nyújtott segítséget, Béres Mária az általa kidolgozott innovatív tanítási technikát ismertette. Fülöp Orsolya az autizmussal élők világáról tartott előadást, majd Makkai Kinga vezetett be a gyógyító mesék világába.

Összesen kilenc műhelymunka segített a résztvevőket a hallottak gyakorlatiasabb elsajátításában.

A konferenciát T. Sebestyén Ottó előadása zárta, aki a személyközpontú lelkigondozásról osztotta meg tudását a résztvevőkkel.

A konferencia két napja alatt összesen tizenöt hazai és külföldi szakember tartott előadást és műhelymunkát annak érdekében, hogy előmozdítsák a sérült gyerekek oktatásának kérdését.

A konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A sok színvonalas program nem juthatott volna el a résztvevőkhöz a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány és a Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának támogatása nélkül.

Fogyatékkal Élőket Támogató Program