Nem csak a húszéveseké a világ…

Katalin-napi összejövetelt szervezett a Caritas családsegítő szolgálata

„Jó együtt lenni, találkozni a régi munkatársakkal, ismerősökkel beszélgetni és egy kicsit a magunk módján mulatni” – fejtette ki Köllő Rózsika néni a Gyergyócsomfalván szervezett idősek találkozóján. A gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálatának Katalin nap alkalmából szervezett összejövetelén több mint kétszáz nyugdíjast láttak vendégül a csomfalviak Gyergyóremetéről, Gyergyószárhegyről, Gyergyószentmiklósról és Gyergyóditróból. A rendre autóbusszal érkező csoportokat a házigazdák muzsikaszóval várták és minden belépőt megtapsoltak. A vendégek sem jöttek üres kézzel, aki tehette, egy kis süteménnyel járult hozzá a házigazdák asztalához, a ditróiak közül azonban több férfi mézeskalács szívet osztogatott a hölgyeknek. „Vásár volt Ditróban és ilyenkor illik vásárfiát hozni” – mosolygott hamiskásan az egyik ditrói bácsi miközben a két főszervezőnek – Vargyas-Moni Gabriella és Bartalis Kinga a Caritas munkatársainak – a kezébe csúsztatta a kedves ajándékot. A süteménnyel és üdítővel gazdagon megrakott asztalokat többnyire az egy településről érkezettek ülték körül, azonban hamar megváltozott az „ülésrend”, amint a jómuzsika hatására oldódott a hangulat.
„Attól ünnep az ünnep, ha az emberek arcáról az öröm tükröződik” – hangoztatta üdvözlő beszédében Vargyas-Moni Gabriella szociális munkás, aki Márai Sándor szavaival köszöntötte az egybegyűlteket: „Ha az ünnep elérkezik, ünnepelj egészen (…), az ünnepet ne csak a naptárba írják piros betűkkel.”
Az idősek összejövetelét Márton László-Szilárd polgármester és Petres Sándor, Hargita megye tanácsának alelnöke is megtisztelte jelenlétével. „Önöket kemény fából faragták és tanulni lehet önöktől” – ismerte el Petres, kifejtve, hogy az idősebb generáció még mindig példát mutat a fiataloknak életörömből és mulatásból. Derültséget keltett azonban, amikor kiderült, hogy a Remetén született alelnök csomafalvi gyökerekkel is rendelkezik, az idősek azonnal megragadták az alkalmat, hogy „levizsgáztassák” az elöljárót. A mókás kérdés arra vonatkozott, hogyan köszön egymásnak a csomafalvi és remetei ács, ugyanis az köztudomású, hogy a két község mesteremberei évszázadok óta rivalizálnak egymással.
Az idősek találkozóját településenként általában kétheti rendszerességgel szervezi meg a családsegítő szolgálat munkatársai és évente egy-két alkalommal valamilyen ünnephez kötődően medence szintű találkozót, bált szerveznek. A következő nagyobb méretű találkozó Gyergyószárhegyen lesz a farsang idején – tudtuk meg Vargyas-Moni Gabriellától, aki arra is kitért, hogy a családsegítő szolgálat programjaival tulajdonképpen az idősek szürke hétköznapjait kívánja színesebbé tenni. (Jánossy Alíz)