Nem fejlesztés történik, de fejlődés zajlik

Kirándulni készülnek a remeteiek, vakációs programokat terveznek az alfalviak – a gyergyószéki Biztos kezdet házakban igazi nyári tevékenységek zajlanak, és akinek kedve kerekedik, idén ősztől csatlakozhat a társasághoz. A feltétel nem sok: a gyerek 0-6 év közötti legyen, anyuka vagy apuka elkísérje a Caritas szervezte foglalkozásokra. Van ennek ára is, a csoportfoglalkozás alkalmanként 25 lejbe kerül a családnak, de lehet élni árcsökkentéssel, ha testvérpár érkezik, ha a szociális helyzet indokolja. A bérlet is kedvezményt kínál: a négy alkalomért 80 lejt kell kifizetni.

A Biztos kezdet házakban dolgozó szakemberek azt mondják, a kicsiken meglátszik a csoportba járás, ezt jelzik vissza az óvó nénik, de a nagyok számára is változást hoz a biztoskezdet-közösség, hatására többük olyan fába vágta a fejszéjét, amiről korábban álmodni sem mert.

Gyergyóremetén, a Csutakfalvi szociális központban kis kiállítás árulkodik a tevékenységekről. Az ide járó pöttömök ismerik a hét napjait, tanultak már cipőt megkötni, tudják, milyen ruhához milyen lábbeli illik, a székely népviselet darabjai sem titkok már előttük, és könnyedén készítenek kövecskékből virágot. Minden mozzanat a szülő szeme előtt zajlik, sőt a szakember minden alkalom elején elmondja a szülőnek, hogy milyen tevékenységekkel készült, és az miért tud jó hatással lenni a gyerek fejlődésére.

Mert a fejlődés lehetőségét adja a Caritas-szolgáltatás, melynek fenntartásába belepótol a szülő hozzájárulásával, a helyi önkormányzat, és ezt egészíti ki az állami szubvenció. Csog Ildikó-Mária, pszichológus,  a program vezetője elmondta, úgy kerül sor az együttlétek során a gyerek fejlődésére, hogy az alapcél nem a fejlesztés. Nem a gyereket várják és fejlesztik a találkozók során, hanem a szülőt és gyereket együtt fogadják, abban támogatva meg a családot, hogy keressék és találják meg a jobblét lehetőségeit. A jólét pedig mást és mást jelent mindenki számára. Van gyerek, aki a csoportban való beilleszkedéssel barátkozik itt meg, van, aki magabiztosabbá, bátrabbá válik. Van szülő, aki itt talált barátokra, sőt, komaságok is születtek, és van édesanya, aki társai biztatására szerzett hajtási engedélyt. Meg is hálálja a segítséget, hamarosan, amikor az alfalvi és remetei csoportok találkoznak, ő lesz az egyik fuvaros, aki segít az utaztatásban. Mert a gyergyóalfalvi bázishoz tágas terem és játszótér használati lehetősége is tartozik, ezért ők lesznek a házigazdái a találkozónak.

A szülők között vannak olyanok, akik anyagi nehézségekkel küszködnek, olyanok is, akik lelki terheket cipelnek, de ha egyik sem lenne, akkor is megjelenthetne a gyereket féltő aggódás. Az ilyen érzéseknek is helyük van a Biztos kezdet házban. Megoldást ezekre az érintett tud egyedül találni, ám nem marad magára, pszichológus segíti az önismereti munkában, egészségügyi asszisztens szakértelmét is igénybe vehetik. Ez is a szolgáltatás része, mint ahogy a közös kalandok megélése. Aki ide jár, már nem csak látott, de készített és kóstolt is galambast, többet tud a gyógynövényekről, és elmondhatja, profi sminkes és fodrász keze alatt szépült. A gyerekre és szülőkre, tehát a teljes családra való odafigyelés a cél, hogy újabb biztos lépcsőfok kerüljön lábuk alá, ahonnan egy újabbra léphetnek fel.

Bárkinek ajánlott, éljen a lehetőséggel, keresse a Biztos kezdet ház munkatársait, kezdjen ősszel a biztos kezdet iskolájában!

Balázs Katalin