„Nem kell bennünket megjavítani”

A Down-szindrómások és autisták kerültek a középpontba két hétre Gyergyószéken – a világnapok alkalmával szervezett eseményeket a Gyulafehérvári Caritas korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programjának csapata. Felemás zoknikat festettek, ragasztottak, kék pillangókat alkottak a foglalkozásokra járók, a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központ kiállítótermében tudásgyarapító kiállítással, kisfilmekkel találkozhattak az érdeklődők, erről szóltak a hírek a közösségi csoportokban is. A kezdeményezés célja ugyanis az volt, hogy jobban megismertetve a Down-szindrómások és autisták világát, mindenkihez elérjen az üzenetük: „más vagyok, nem kevesebb”.

A gyergyószéki események összehangolója, Czirják Lujza elmondta, nyitottságot, érdeklődést tapasztalt, a visszajelzések azt tették világossá számára, hogy keveset tudnak az emberek a Down-szindrómáról és az autizmusról egyaránt. A világhálón megosztott információkra érkezett kedvelések azt bizonyították, sokan kitartóan követték a leírásokat, kíváncsiak voltak arra, az ünnepeltek közül kik váltak híressé, miben más a világlátásuk.

Az ünnep lejárt, jövőre terveznek újabb érzékenyítő programot. De a két esemény között is van lehetőség tájékozódni azokról az emberekről, akik másabbak, de nem kevesebbek, mint mi.

Az alábbi linkeken a Dow-szindrómások világnapjára készült kisfilmet láthatják, olvashatnak és képgalériát nézhetnek hires autista emberekről, megtekinthetnek autisták által készített rajzokat, és ismerkedhetnek életszemléletükkel, látásmódjukkal. Ez utóbbiból kettőt idézünk: „Nem szerettem, amikor a felnőttek nevettek. Nagyon váratlan volt és szörnyű, mintha minden előzetes figyelmeztetés nélkül megrepedt volna az arcuk, és hatalmasra nyílt volna a szájuk. És hirtelen az a sok fog, és azok a hangos zajok…” „Vannak dolgok, amiket másképp csinálunk, de ugyanannyit érünk, mint mások, nem vagyunk értéktelenebbek, nem vagyunk betegek, és nem is kell bennünket meggyógyítani vagy megjavítani.”

Balázs Katalin