Nemzetközi díj a Gyulafehérvári Caritasnak

A bécsi székhelyű ERSTE Alapítvány június 25-én Bukarestben adta át a közép- és kelet-európai országokban tevékenykedő szociális civil szervezetek számára meghirdetett díjait.

Az ERSTE Alapítvány nyilvános elismerésben részesíti a szociális téren tevékenykedő civil szervezeteket a volt kommunista blokk országaiban. Ezért létrehozták az ERSTE Alapítvány Szociális Integrációért Díjat.
Az idei kiírásra, amelyre innovatív, kreatív projektekkel lehetett pályázni, az alapítvány közleménye szerint több mint 1300 civil szervezet pályázata érkezett be nyolc országból. A pályázatokat független nemzetközi zsűri bírálta el, ők válogattak ki első körben 71 szervezetet, amelyek közül került ki az a húsz szervezet, amelyet később díjaztak. Romániából hat, ezen belül pedig a gyulafehérvári főegyházmegyéből két szervezet, a Gyulafehérvári Caritas és a Szent Ferenc Alapítvány részesült nyilvános elismerésben a bukaresti királyi palotában szervezett nagyszabású díjátadó gálán.
A gála része volt annak a kétnapos nemzetközi konferenciának, amelyet az alapítvány szervezett A szociális átalakulás jövője. 1989-2009: Víziók és perspektívák húsz év átmenet után. címmel. A konferencián, amelyet Traian Basescu, Románia elnöke nyitott meg, több európai ország képviselői osztották meg tapasztalataikat e témában plenáris előadások és műhelymunkák keretében.

A nagy érdeklődésnek örvendő díjátadó gálán, amelyet Maia Morgenstern román és Predrag Manojlovic szerb világhírű színművészek moderáltak, felszólalt többek között Andreas Treichl, az ERSTE Alapítvány vezetőségi tanácsának elnöke, Boris Marte, az alapítvány vezetőségi tanácsának tafja, valamint Marian Sarbu román munkaügyi és szociális miniszter is. A köszöntőket a díjak ünnepélyes átadása követte: a Gyulafehérvári Caritas a Hargita megyei otthoni gondozói hálózatával pályázott, amelyet végül elismerési díjban (Recognition Award) részesített a zsűri. A Szent Ferenc Alapítvány projektje pedig tiszteletbeli díjat (Honorary Award) kapott a gálán. A díjak a nemzetközi elismerés mellett anyagi, valamint más, pénzben nem mérhető juttatásokkal is járnak. Az alapítvány első, negyvenezer euróval járó díját egy macedón szervezet nyerte, amely a gyermekkereskedelem és a kiskorúak elleni erőszak megelőzéséért szervezett kampánnyal nevezett be a versenybe.
Az idei díjátadó a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek munkájának konkrét elismerése mellett jó alkalom volt arra is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a civil szervezetek által fel-, illetve átvállalt feladatok gazdagságára és azok volumenére. Ebben a munkában pedig – talán szerénytelenség nélkül állítható – a katolikus egyház és szervezetei jó példát mutatnak.