Nemzetközi Roma Nap: koszorúk az Olton

Világszerte április 8-án ünneplik a Nemzetközi Roma Napot, s mivel egy közösség a szokásaiban él, a sepsiszentgyörgyi őrkői cigányok az elmúlt hét végén a Gyulafehérvári Caritas háromszéki csapatának segítségével megtartották hagyományos tavasz elejei rendezvényüket, amelyen őseik áldozata, szenvedéseik és vándorlásuk előtt tisztelegve virágkoszorúkat dobtak az Olt vizébe.

Húsvét szombatján, azaz április 8-án az őrkői cigányok ismét megünnepelték a Nemzetközi Roma Napot, mely a kultúra ápolása, az identitás megerősítés mellett az őket érintő ügyekre próbálja felhívni a közvélemény figyelmét. Az őrkői Roma Közösségi Háznál kezdődő rendezvénysorozat felvezetőjeként Dima Mihály a helyi cigányközösség képviselőjén kívül felszólalt Tóth-Birtan Csaba Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Szép-Márk Linda a helyi Szociális Támogatási Igazgatóság vezetője. Tóth-Birtan Csaba rövid beszédében többek között kitért a roma zászlóra és annak történetére, de szót ejtett a roma kultúra ünnepéről, valamint annak fontosságáról is, míg Szép-Márk Linda a hagyományok megőrzését fejtette ki pár mondatban.

A rossz időre hivatkozva idén a sok éves tradícióval ellentétben a őrkői roma közösség mintegy ötven tagja nem szekéren, hanem autókkal vonult át Sepsiszentgyörgy az Olt partjáig, ahol a hagyomány szerint a vízbe dobták koszorúikat a mindenkori roma hősök, az évszázados vándorlások emlékére és nem utolsó sorban így köszöntve a tavaszt. A közösségi házhoz visszatérve az egybegyűltek az őrkői gyerekek előadását tapsolhatták meg, a napot pedig közös ebéd és rövid mulatság zárta.

Tibodi Ferenc