Nemzetközi Roma Nap Marosszentgyörgyön

Az egész osztályom velem ünnepelt

Hétfőn nem a megszokott módon indult a marosszentgyörgyi iskolások napja. Tanítóikkal már reggel 9 órakor a marosszentgyörgyi kultúrotthon előtt gyülekeztek a román tagozatosok, hogy részt vegyenek az Egy esély mindenkinek Marosszentgyörgyön című projekt keretén belül megrendezett Nemzetközi Roma Nap ünnepségén.

A nagyszünetben újabb meglepetés várt az iskolásokra, hiszen a szokványos zene helyett roma népzene csendült fel, majd az iskola tehetséges táncosai népviseletbe öltözve mutatták be tánctudásukat. A zene ritmusa és hangulata, valamint az ügyes táncosok gyorsan maguk köré vonzották a gyerekeket, akik közül egyre többen álltak be és próbálták ki a lépéseket.

Déli 12 órától a magyar, elemi tagozat osztályai látogattak el a marosszentgyörgyi kultúrotthonba, ahol egy magyar nyelvű ünnepség keretén belül is megünnepelték a gyerekek a Nemzetközi Roma Napot. A program része volt egy interaktív bemutató, ahol az iskolások megismerkedhettek a roma nép történetével, zászlajával, tradícióival, valamint azokkal a híres személyiségekkel, akik roma származásúak.

Ezt követően a Caritas csapata egy roma népmesét feldolgozó bábelőadást adott elő a gyerekeknek. A darab főhőse, Doja, a cigányok tündére, egy gyönyörű, gazdag szigetre repíti a roma népet, akiknek azonban hiányzik a vándorlás, így arra kérik tündérüket, hogy inkább vigye vissza őket. A hosszú úton azonban a roma nép elszóródik a Nagyvilágban. A történet szerint azóta kóborolnak a világban és keresik egymást.

A bábelőadást örömteli éneklés követte, a gyerekek három nyelven, magyarul, románul és roma nyelven tanultak meg énekeket, majd közösen énekelték el a roma nép himnuszát.

A román, magyar, valamint a roma gyerekek mind együtt ünnepelték ezt a napot, sokat tanulva a roma kultúráról. Ez a megismerés visz közelebb egymáshoz, segít az elfogadást és a beilleszkedést.
A gyerekeknek szánt programokat követően délután a marosszentgyörgyi, valamint a csejdi roma lakosság is megünnepelte a Nemzetközi Roma Napot.

Sófalvi Szabolcstól, Marosszentgyörgy polgármesterétől már megszokhattuk, hogy három nyelven – magyar, román és roma nyelven – köszönti az egybegyűlteket. Most sem volt ez másként, és ismételten hangsúlyozta: a hasonló közös ünneplések által megismerjük egymást, így az egymás iránti szeretet is nő. Marosszentgyörgyön így próbáljuk a nemzetek közötti hidakat építeni. – mondta a polgármester.

Koreck Mária, a Divers egyesület elnöke a származásunk iránti büszkeség fontosságára hívta fel a figyelmet: Remélem, hogy mindenki nagyon büszke arra, hogy roma. Legyünk mindannyian büszkék arra, amik vagyunk.

A rendezvényen a nemzetközi és a regionális roma himnusz is elhangzott, majd a marosszentgyörgyi Szent György Gimnázium tanulóinak szavalata, éneke és tánca szórakoztatta a jelenlévőket.

Korodi Orsolya, Márton Kinga Izabella