Nemzetközi Roma Nap Székelyudvarhelyen

Zene, tánc, ének és vers… egyszóval kultúra. A roma kultúra ünnepe és a romák társadalmi helyzetére való figyelemfelhívás a célja az 1990-ben nemzetközi világnappá nyilvánított roma napnak április 8-án. A világjárvány végett három év után sikerült újra megszervezni a roma napi eseményt, amelyre szép számban, több mint százhatvanan voltak kíváncsiak.

A Mindenki mindenkiért elnevezésű Caritas-projekt keretében, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának partnerségében valósult meg a pénteki, április 8-i ünnepi műsor, amelynek három órája alatt volt szakmai előadás, általános iskolások előadása, tánc, ének és vidám együttlét.

Isztojka Máté szentábrahámi születésű gábor-cigány származású antropológus előadása nyitotta a Siculus Ifúsági Házban megszervezett roma napot. Isztojka Máté Kolozsváron végezte tanulmányait a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetében, előadásában szakvizsgáját mutatta be, amelyben a roma szokásokról, hagyományokról, öltözködésről, mesterségekről, történetiségről, kultúráról és egyben saját családjáról is mesélt.

Őt követte a helyi roma közösség kiemelkedő tehetségű énekese, Berki Sándor, aki Ruszó Tibi dalát adta elő. Az éneke annyira jól csengett, hogy a közönség kétszer is meghallgatta. A felfokozott hangulatot a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport szászcsávási táncai tartották fent.

A roma napot megelőzően a szervezők rajz- és meseíró pályázatot hirdettek udvarhelyszéki általános iskolák körében, amelynek témája a roma kultúra volt. Április 6-ig összesen 161 rajz és 32 mese érkezett be. Az ők munkáit pontozta a szakmai zsűri: Groos Zselyke grafikus, Köntös-Kőpál Orsolya Caritas-munkatárs és Isztojka Máté. A műsor keretében díjkiosztóra került sor, ennek eredménye a következőképpen alakult:

Rajz kategória nyertesei:

1–4. osztályosok:

 1.  Varga Dorottya (3. osztály, Korondi Szakközépiskola)
 2.  László Beáta (3. osztály, Tompa László Általános Iskola, Székelyudvarhely)
 3.  Kerestély Kata (előkészítő osztály, Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely)

5–8. osztályosok:

 1.  Istvánfi Boróka (5. osztály, Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd)
 2.  Ötvös Katalin (6. osztály, Jósika Miklós Általános Iskola, Etéd)
 3.  Kelemen Zsófia (6. osztály, Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Líceum, Zetelaka)

Meseíró pályázat nyertesei:

 1.  Bodó Pál Örs (4. osztály, Móra Ferenc Általános Iskola, Székelyudvarhely)
 2. Trinfuj Nikolett (3. osztály, Gábor Áron Általános Iskola, Szentegyháza)
 3. Nagy Réka (3. osztály, Benedek Elek Pedagógia Líceum, Székelyudvarhely)
  Különdíj: Kiss Janka (5. osztály, Orbán Balázs Általános Iskola, Székelyudvarhely)

Gratulálunk a díjazottaknak, jutalmuk értékes tanszer- és játékutalvány. Azok a nyertesek, akik a helyszínen nem voltak jelen, átvehetik utalványaikat Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos 18. szám alatti Caritas-irodában.

A díjkiosztót követően a Tompa László Általános Iskola diákjai készültek előadással. A 3. és 4. osztályos tanulókat Simon Gyöngyike tanítónő készítette fel. Ezután a Caritas Superar-kórusa következett. A szoció-muzikális intervenciós programba Udvarhelyszéken három településről csatlakoztak be, Etédről, Székelyudvarhelyről és Zetelakáról.

Mihály Renáta és Vass Mária Ramóna, a Caritas nappali foglalkoztató központjának diákjai, két nyelven, magyarul és roma nyelven adták elő Dyordys Kantya – régi élet című versét, Weöres Sándor fordításában.

Az ünnepi eseményt az Oroszhegyi Urusos Néptánccsoport előadása és a roma himnusz zárta.