Nemzetközi Roma Nap Székelyudvarhelyen

Április 8. a Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe, amely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. A jelenleg is érvényes korlátozások végett a hagyományos Roma Napi ünnepséget idén sem tudtuk fizikai keretek között megszervezni, viszont a világnap üzenetét mindenképp tovább szeretnénk adni. A “Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi  hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” EGT alapokból finanszírozott projekt keretében tehát a Gyulafehérvári Caritas udvarhelyszéki munkaközössége, illetve Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala több programponttal is készült, hogy a világnapot méltó módon megünnepelhessük.

Roma Nap az iskolákban

Mivel április 8-a az iskolai tanév szünidőjére esett, ezért az ezt megelőző héten a Móra Ferenc Általános Iskolában, valamint a Tompa László Általános Iskola központi és volt UCECOM épületében is megtartottuk osztályközösségeknek a Roma Napot, ahol kiscsoportos foglalkozások során a roma kultúrát népszerűsítettük. Ugyanezen a programsorozaton valósult meg a „Mindenki mindenkiért” projekt első Zsetonvására is. A roma napi mini-ünnepségeken összesen 120 diák vett részt, 15 osztályból, természetesen az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Köszöntő videó

Április 8-án a Gyulafehérvári Caritas és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által készített központi Roma Napi videót tettünk közzé a közösségi oldalainkon, amelyben munkatársaink és a partnerintézmények képviselői köszöntik a romákat lovári nyelven. A videó óriási népszerűségnek örvendett, elég ha csak a 8000-es elérési mutatót nézzük a Facebookon.

Tudtad-e?

A város centrumának több pontján kis „Tudtad-e” cetliket helyeztünk ki, amelyeken rövid, tájékoztató jellegű információk voltak találhatóak a romák szokásairól és kultúrájukról. Ugyancsak a roma kultúrát népszerűsítendő, Roma Napi Kvízt hoztunk létre, amelyet több mint másfél ezren tekintettek meg a statisztikák alapján.

A kép forrása: https://uh.ro/mit-tudsz-te-a-ciganyokrol/

A tapasztalataink és a visszajelzések alapján a programpontok nagyon jól sikerültek, a korlátozásokhoz képest sikerült a Roma Nap üzenetét nagyon sok helyre eljuttatnunk ezért hálásak vagyunk partnereinknek és munkatársainknak egyaránt.

Fancsali Barna
Kommunikáció és PR felelős