Nemzetközi Roma Nap Székelyudvarhelyen

Április 8. a Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe, amely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. A jelenleg is érvényes korlátozások végett a hagyományos Roma Napi ünnepséget idén sem tudtuk fizikai keretek között megszervezni, viszont a világnap üzenetét mindenképp tovább szeretnénk adni. A “Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi  hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” EGT alapokból finanszírozott projekt keretében tehát a Gyulafehérvári Caritas udvarhelyszéki munkaközössége, illetve Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala több programponttal is készült, hogy a világnapot méltó módon megünnepelhessük.

Roma Nap az iskolákban

Mivel április 8-a az iskolai tanév szünidőjére esett, ezért az ezt megelőző héten a Móra Ferenc Általános Iskolában, valamint a Tompa László Általános Iskola központi és volt UCECOM épületében is megtartottuk osztályközösségeknek a Roma Napot, ahol kiscsoportos foglalkozások során a roma kultúrát népszerűsítettük. Ugyanezen a programsorozaton valósult meg a „Mindenki mindenkiért” projekt első Zsetonvására is. A roma napi mini-ünnepségeken összesen 120 diák vett részt, 15 osztályból, természetesen az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Köszöntő videó

Április 8-án a Gyulafehérvári Caritas és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által készített központi Roma Napi videót tettünk közzé a közösségi oldalainkon, amelyben munkatársaink és a partnerintézmények képviselői köszöntik a romákat lovári nyelven. A videó óriási népszerűségnek örvendett, elég ha csak a 8000-es elérési mutatót nézzük a Facebookon.

Tudtad-e?

A város centrumának több pontján kis „Tudtad-e” cetliket helyeztünk ki, amelyeken rövid, tájékoztató jellegű információk voltak találhatóak a romák szokásairól és kultúrájukról. Ugyancsak a roma kultúrát népszerűsítendő, Roma Napi Kvízt hoztunk létre, amelyet több mint másfél ezren tekintettek meg a statisztikák alapján.

A kép forrása: https://uh.ro/mit-tudsz-te-a-ciganyokrol/

A tapasztalataink és a visszajelzések alapján a programpontok nagyon jól sikerültek, a korlátozásokhoz képest sikerült a Roma Nap üzenetét nagyon sok helyre eljuttatnunk ezért hálásak vagyunk partnereinknek és munkatársainknak egyaránt.

Fancsali Barna
Kommunikáció és PR felelős

 

Az EGT 2014–2021 pénzügyi alap támogatásával készült anyag. Tartalma (szöveg, fotók, videó) nem tükrözi a programüzemeltető FRDS hivatalos véleményét. A leírtak valóságtartalmáért a szerző(k) felelősek.