Nemzetközi szakmai műhelymunka Triesztben

“Sok ukrajnai menekültet traumatizált a háború. Nekik nem csak anyagi ellátásra van szükségük vagy szállásra, hanem pszichológiai segítségre is. A számukra kijelölt átmenti otthonokban ilyen jellegű szolgáltatást is nyújtunk, elsősorban nőknek és gyerekeknek” kezdte beszámolóját Marco Aliotta, a Trieszti Caritas szociális szolgálatának vezetője. A Kölni Egyházmegyei Caritas által koordinált Az egészség a családban kezdődik Erasmus Plus projekt keretében hat országból, húsz szakember találkozott egymással Olaszországban és ismerkedett meg a Trieszti Caritas munkájával.

A december 5–7. között megszervezett nemzetközi műhelymunka kertében a partnerek betekintettek Trieszt és környéke szociális kihívásaiba, szakmai beszélgetést folytattak a város szociális intézményeinek vezetőivel, valamit előadásokat hallgattak meg a Trieszti Egyetem és a helyi karitatív szervezetek előadásában.

A program részeként tereplátogatásra is sor került, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy a balkáni útvonalon érkező menekültek táborában, valamint az ukrajnai menekültek szállásán az ott dolgozó szakemberek napi munkájába és kihívásaiba is betekinthessünk.

A következő nemzetközi találkozóra 2023 májusában kerül sor, amely már itthon lesz, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának szervezésében.

Hubbes Kinga

A projektben résztvevő szervezetek:
Kölni Caritas (Németország)
Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata (Románia)
Litván Nappali Gyermekközpontok Ernyőszervezete (Kaunász, Litvánia)
PiscesWM LTD (Flitwick, Nagy-Britannia)
Trieszti Caritas (Olaszország)
Linzi Caritas (Ausztria)
Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szociális ügyekért felelős Minisztériuma (Düsszeldorf, Németország)

Bővebb információ a projektről: >>> ITT