Nemzetközi workshop a családoknak nyújtott szakmai támogatás fontosságáról

Háromnapos nemzetközi szakmai találkozóra került sor Marosvásárhelyen, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának székhelyén, az Inkluzív családi oktatás és támogatás az Európa 2020 stratégia fényében elnevezésű Erasmus Plus projekt keretében.

Az október 15-17. között megszervezett szakmai találkozón hat ország résztvevői, köztük a Gyulafehérvári Caritas munkatársai vettek részt.

Első nap a résztvevők a romániai szociális helyzettel ismerkedhettek meg. A Nagy-Britanniából, Olaszországból, Németországból, Ausztriából és Litvániából érkezett szakembereket dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, valamint Csép Éva Andrea, a Romániai Parlament tagja és a képviselőház munkaügyi és szociális ügyek bizottságának titkára köszöntötte.

A köszöntőbeszédeket követően Kelemen Alexandru, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a szociális szférában dolgozó civil szervezetek kihívásairól, dr. Cristina Raț, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a családok és a gyermekszegénység helyzetéről, okairól beszélt. Az intézmények és a civilek közötti jó együttműködés példáját vázolta Fehér Gabriella, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság munkatársa.

A program második felében a Gyulafehérvári Caritas munkatársai mutatták be tevékenyégüket, különös tekintettel a családok számára nyújtott szolgáltatások, szülőcsoportok, családi fórumok terén. Ezt követte a partnerszervezetek tevékenységének bemutatása a legutóbbi szakmai találkozó óta eltelt időszakból.

A rendezény második napján a partnerek az uniós támogatásból megvalósult marosszentgyörgyi roma felzárkóztató program szakembereivel találkoztak, majd a balavásári hátrányos helyzetű gyermekek számára működtetett nappali központba látogattak el.

Az utolsó nap a projektben történő további együttműködésről, a projekt népszerűsítéséről, eddigi megvalósításainak számbavételéről szólt.

Az Inkluzív családi oktatás és támogatás az EU 2020 stratégia fényében elnevezésű Erasmus Plus projekt főpályázója a Kölni Főegyházmegyei Caritas (Németország). Résztvevő partnerek a PISCESINEUROPE (Nagy-Britannia), a Linzi Főegyházmegyei Caritas (Ausztria), Trieszti Főegyházmegyei Caritas (Olaszország), Nappali Gyermekközpontok Egyesülete (Litvánia), a Munkaügyi, Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériuma (Németország, Észak-Rajna-Vesztfália Tartomány), valamint a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazata (Románia). Célja az innovatív, családon belüli oktatás és tanácsadás népszerűsítése, jó gyakorlatok meglátogatása hat EU-tagállamban, valamint a résztvevő partnerek kapacitásának, hatékonyságának növelése a családi oktatás és tanácsadás terén.

További információk a projektről: www.inclusive-family-education.eu

(Hubbes Kinga)