Népviseltbe öltöztetett farsangbúcsúztató

Hamvazószerdával beléptünk a nagyböjt időszakában, amelyre a keresztény ember úgy tekint, mint a csendes bűnbánat és a megújulás időszakára, amikor nem szerveznek hangos mulatságokat, zenés, táncos összejöveteleket.

A nagyböjtöt megelőző szombaton viszont a csíki régióban is megtartottuk a már hagyományosnak számító Idősek Kosaras Farsangi bálját, amelyet negyedik alkalommal szerveztek meg a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának munkatársai és a helyi idős csoport lelkes tagjai.

Március 1-én, szombaton este teljesen megtelt a Csíkszentsimonban található Szent László Közösségi ház, ahol a helyi és a csatószegi idős csoport tagjai, valamint meghívottjai gyűltek össze, hogy közösen búcsúztassák a farsangot.

Az első Farsangi Kosaras bált még 2011. márciusában a csatószegi idős csoport tagjai szervezték meg, azóta sikerült hagyományt teremteni a rendezvényből, egyik évben Csatószegen, a másik évben pedig Csíkszentsimonban kerül megrendezésre a bál.

Ezúttal a simoni idős csoport tagjai voltak a házigazdái a bálnak, akik bebizonyították, hogy bármiben lehet számítani rájuk: a csoport tagjai mindent megtettek, hogy a meghívottak jól érezzék magukat.

Az este folyamán a Caritas munkatársának és a helyi polgármester köszöntése után, a szentsimoni idős csoport tagjai székely ruhában léptek színpadra. A simoniak népi jellegű előadásukban felelevenítették a régi fonós esték hangulatát, volt cigányos jelenet, kártyavetés, vers szavalat, mesemondás és közös éneklés.

Az előadásuk attól is különleges volt, hogy a csoport minden egyes tagja vállalta a szereplést, sőt két unoka is bekapcsolódott a jelenetekben.

A színdarab után került sor a legszebb kosarak díjazására, amelynek keretében a simoniakból és a csatószegiekből álló zsűri mindegyik asztalról kiválasztotta a legszebb kosarat, majd ezekből közös megegyezés alapján a leges legszebbet állították ki. A legszebb kosár tulajdonosát egy tortával jutalmaztuk a Nagymama Cukrászda jóvoltából.

Ezután a helyi plébános megáldotta a kosarakat és ünnepélyes vacsorára került sor, közben Kópi Attila zenész gondoskodott a jó hangulatról.

A bált a legidősebb pár táncával nyitottuk meg: a csatószegiek részéről Fazakas Gergely bácsi (92 éves) és felesége Ida néni (76 éves), míg a simoniak részéről Sándor Júlianna néni (81 éves) vállalták, hogy megnyitják a bált. Hozzájuk csatlakoztak a meghívott vendégek, majd a legfiatalabbak tánca következett, amelyen népviseletbe öltözött unokák töltötték be a táncteret.

A mulatság közben tombolahúzásra is sor került, melynek keretében közel 100 ajándékcsomag talált gazdára, a fődíj egy hatalmas torta volt.

Végig jó hangulat jellemezte a Farsangi Kosaras Bálunkat, örömmel tapasztaltam meg, hogy koruk ellenére, még mindig tudnak szervezkedni, színdarabbal készülni, és múlatni az idős testvéreink. Isten tartsa meg jó szokásukat!

Köszönjük támogatóinknak, hogy hozzájárultak a bál megszervezéséhez, sikeréhez. Köszönetemet fejezem Csíkszentsimon község Polgármesteri Hivatalának, a csíkszentsimoni közbirtokosságnak, a Nagymama Cukrászdának és a helyi nagylelkű adakozóknak (Veress Béla, Borbély Ignác, Csiszér Veronika és Ürmösi Attila vállalkozóknak) hogy önzetlenül támogatták a bálunkat.

(Péter Szabolcs)