Nevelőszülőkkel való találkozás az Iránytűben

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Az Iránytű a munka világába csapata szeptember 28-án felcsíki nevelőszülőkkel találkozott, a csíkszentdomokosi helyszínt a Segítő Nővérek Kongregációja biztosította. A találkozón öt nevelőszülő és kilenc fiatal vett részt, mely fiatalok többsége Csíkszeredában jár iskolába, páran pedig Gyergyószentmiklóson végzik tanulmányaikat.

Az esemény célja az Iránytű program ismertetése és a fiatalok személyes megszólítása volt, lehetőséget kínálva a programba való csatlakozáshoz. A beszélgetés során a fiatalokban több Hogyan tovább kérdés fogalmazódott meg, nagyrészt amiatt, mivel olyan fiatalok voltak jelen, akiknek már szakma van a kezében, csak az elhelyezkedés kérdéses vagy akiknek az iskola befejezése volt a téma és a szakmai út, amelyet ki kell választani.

Mentoraik lehetőséget kínáltak a fiataloknak egyéni foglalkozásokon való részvételre, amelyek többsége a Gyergyói-medencében történne vagy online, figyelembe véve a gyerekek utazási megterheltségét. Ugyanakkor egy csoportos klubtevékenységre való felajánlás is elhangzott, amelyet a mentorok a helyszínen tartanának kétheti rendszerességgel.

A nevelőszülők igényüket fejezték ki egy közös csoportfoglalkozás szükségességéről, ahol a fiatalok személyiségfejlődéséről szeretnének minél több információt megtudni, illetve szülői szerepükben történő elakadásaiknak átbeszélésére és közös megoldáskeresésre is sor kerülhetne. Elmondásuk szerint ebben látnak nagy hiányt, illetve ez segítené a fiatalokkal való kapcsolatuk minőségi fejlődését, egymás értékrendjének megismerését és elfogadását is.

A mentorok kinyilvánították nyitottságukat az esetleges megkeresések előtt és igény szerint hajlandóak programjukba iktatni havi egy-két felcsíki csoportfoglalkozást. A továbbiakban a gyakorlatban is kiderül majd, van-e motiváció a fiatalokban, vagy a szülők igénylik-e a foglalkozásokat.

A találkozó végén mind a szülők, mind a fiatalok és mentorok elégedetten távoztak, kíváncsian a további fejlemények iránt.

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe