Nővé és férfivá válni kell!

Saját képmására: férfinek és nőnek teremtette őket. (Ter 1, 27) – ez volt a mottója a 2013. március 22-23. között, a “Boldogabb családokért” iskolai program keretében, a csernátoni Ika váránál megszervezett „fiú-lány” hétvégének.

A program célkitűzése a serdülők nemi identitásának megerősítése, játékok és beszélgetések  során az igazi nőiesség és férfiasság jellemzőinek felismerése, a keresztény értékrend szerint.

A résztvevő diákok, de a szervező csapat tagjai is élményekkel és rengeteg hasznos tapasztalattal tértek haza a kétnapos rendezvényről:

Kíváncsisággal és örömmel indultam erre a hétvégére. Kíváncsi voltam arra, hogyan fognak reagálni a fiatalok egy ilyen programra, mennyire lesznek nyitottak és együttműködőek. Nagy öröm volt számomra tapasztalni nyitottságukat, őszinteségüket, kreativitásukat. Néha azt próbálták mutatni, hogy nem is érdekli őket az egész, de egy-egy beszélgetésből, kérdésből, hozzászólásból kiderült, hogy nagyon is foglalkoztatja őket ez a téma. Nagyszerű lehetőség volt ez a hétvége, hogy tanulják a  közösségi életet, hogy megtanuljanak egymásra figyelni, megtanulják megosztani egymással gondolataikat, érzéseiket. Szerintem nagyon fontos volt számukra az is, hogy maguk előtt láthattak pozitív példákat, olyan férfiakat és nőket, akik tudatosan törekszenek megélni férfiasságukat és nőiességüket, olyan házaspárokat, akik különbözőségeik ellenére  kiegészítik és elfogadják egymást. Úgy érzem e hétvége által közelebb kerültem “az ő világukhoz”, ahhoz,  amit megélnek, jobban megértettem őket. – Ilyés Dalma, a Boldogabb családokért iskolai program önkéntese

A szombat egy kicsit álmosan kezdődött, de egyik társunk előadása a férfi és nő közötti különbözőségekről hamar felrázott mindenkit. Jó volt nekem is feleleveníteni ezeket, hiszen a hétköznapokban olyan hamar megfeledkezem róluk, és ezeket ismerve nagyon sok konfliktust ki tudok kerülni. Nagyon tetszett, ahogy a fiatalok hozzászoltak a témához, kérdeztek, feleltek, nevettek. Egy kicsit féltékeny is voltam rájuk, amiért ilyen szerencsések, hogy már tizenévesen hallhatnak ilyen fontos dolgokról és nem felnőttként szembesülnek azzal, hogy mennyi mindent másképp csinálhattak volna. Olyan sok minden belefért ebbe a szűk két napba, hogy még én is sok mindent csak hazaérve tudtam feldolgozni, átgondolni. – Lakatos Éva, a Boldogabb családokért iskolai program önkéntese

Nekünk személy szerint a szórakoztató és segítő jellegű programok, foglalkozások tetszettek leginkább. Mint például a várépítést, melyben megmutatkoztak a két nemre jellemző, jellegzetes vonások, jövőre látás. Mi lányok hétköznapi, gyakorlati épületeket képzeltünk el, kutyaól, kemence, kert stb., ezzel ellentétben, a fiúk egy egységes várat építettek. – Szász Barbara, Szabó Beáta

A hétvégét nagyon vártuk! Pénteken, megérkezésünk után ismerkedéssel kezdődött a program, majd játékokkal folytatódott, és filmnézéssel végződött a napunk. A szombati napon nagyon sok programon vettünk részt. Ezen a hétvégén sok tapasztalatra tettünk szert és sok információt szereztünk egymásról, szerintünk nagy hatással volt az osztályközösségre. – Zölde Norbert, Szima Balázs

A program szentmisével zárult, Hölgyes Pál, a kézdivásárhelyi Kantai Szentháromság Római Katolikus Templom segédlelkésze összegezte a hétvége tanulságait.