Nyári Iskola az őrkői romáknak

A nyári vakáció ideje alatt is hasznos tevékenységeken vehetett részt az a 80 őrkői roma gyerek, akikkel a Caritas munkatársai rendszeresen foglalkoznak a romák társadalmi felzárkóztatását célzó programok keretében.

A Néri Szent Fülöp Általános Iskolában szervezett délutáni oktatáson rendszeresen résztvevő diákok számára jutalomnak számított a Nyári Iskolában való részvétel.

Július első és augusztus utolsó hetében korosztályonként (I.-VII. osztály) hat csoportban zajlottak a különböző tevékenységek: elsősegélynyújtó felvilágosítás, kézműves foglalkozás (nemezelés, agyagozás, fonás, bogozás, gyöngyfa készítés, papírhajtogatás, mag- és rongykollázs, hulladék-újrahasznosítás), csapatjáték, társasjáték, szabadtéri játékok a közeli erdőben.

Mindkét héten a szórakozással, játékkal egybekötött tanulás volt a fő cél. Erre volt alkalmas a filmnézés és a különböző mesefeldolgozás is, amelyek lehetőséget nyújtottak meseolvasásra, feladatlap kitöltésére, dramatizálásra, beszélgetésre. A hét folyamán többször is benevezhettek a gyerekek különböző versenyekre is (ének, vers, tánc, pantomim) egyénileg és csoportosan egyaránt.

Míg a júliusi nyári iskola a lazításról szólt, addig az augusztusi héten a visszazökkenés érdekében a tanulás kapott nagyobb szerepet. Így a nyári szünidő kezdetén a hetes tevékenységet minden nap színesebbé tette a felcsíki táncok gyakorlása. Az iskolakezdés előtt pedig minden nap sorra került egy kis ismétlés a különböző tantárgyakból.

A Nyári Iskolában kitartóan résztvevő, V-VII. osztályos diákok autóbuszos kiránduláson vehettek részt. Meglátogattuk a Petőfi-múzeumot Fehéregyházán, majd Segesváron megcsodáltuk a középkori város maradványait. (Juhász Judit)