Nyári iskola az Őrkőn

„Gyere el, kérünk, légy a vendégünk!/ S lesz egy szép, közös emlékünk,” – énekelték nap mint nap az őrkői roma gyerekek, akik számára a Gyulafehérvári Caritas Roma közösség társadalmi beilleszkedését támogató programja szervezett nyári iskolát.

A július 21- 25 között zajló nyári iskola lebonyolítását számos önkéntes és meghívott segítette. Az öt vidám nap alatt – két rendben, délelőtt és délután – több mint 80 elemi és középiskolás gyerek fordult meg a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban szervezett programokon.

 

Minden napnak más témája volt: mesenap, kézművesnap, sportnap, víznap és egészségnap. A gyerekek a nap témája köré összeállított foglalkozásokon vettek részt, melyek egyszerre adtak alkalmat önfeledt játékra és tanulásra. A színes és vidám program célja a közösségi szellem erősítése volt.

A sportnap alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Sport Egyesület önkéntesei ajándékozták meg a gyerekeket egy izgalmas nappal.

A víznap is a móka és nevetés jegyében zajlott. A csapatok drukkerei az utcán tartózkodó őrkői lakósokból kerültek ki, akik szemmel láthatóan a gyerekekkel együtt örültek a játékoknak.

Az egészség nap keretében egy fogorvos látogatott el a gyerekekhez, aki játékosan próbálta bevezetni a gyerekeket a helyes fogápolás rejtelmeibe. A nap hátralevő részében az egészséges táplálkozás köré épített foglalkozásokon vehettek részt a nyári iskola tanulói.

A szervezők és önkéntesek számára öröm volt látni a gyerekek csillogó, boldog tekintetét, jó érzés volt hallani kiáltásukat: „Ne menjünk még haza!”.

Az immár hagyományosnak számító és nagy sikernek örvendő program célja, támogatni az őrkői roma diákok bekapcsolódását az iskolai oktatásba, valamint elősegíteni ezen gyerekek és fiatalok felkészülését a felelősségteljes életre.

(Nagy Bákai Réka Imola, Hubbes Kinga)