Nyári meseolvasó csoport

Marosvásárhelyen mintegy másfél éve működik a kórházi meseolvasó csoport. Idéntől szeretnénk a nyár folyamán is működtetni a csoportot. Ennek érdekében találkoztak önkénteseink

Heti két alkalommal összesen tíz önkéntes segítségével szeretnénk játszani, mesét olvasni, beszélgetni a marosvásárhelyi kórház onko-hematológia osztályán fekvő gyerekekkel és szüleikkel. A résztvevő önkéntesek között vannak régi meseolvasók, más programban tevékenykedők, de nagy hányada az újonnan jelentkező önkéntesek közül kerül ki.
Szerettük volna, ha az induló kis csoport kicsit megismeri egymást és ezt a programot, ezért felkészítő találkozót szerveztünk számukra július 2-án. A találkozó elején non-verbálisan fejezték ki viszonyukat, érzéseiket, hozzáállásukat az önkéntességhez és ehhez a meseolvasó programhoz a résztvevők. Majd néhány ismerkedő játék következett. A délelőtt folyamán meghallgattuk az onkológián dolgozó (és minket és a programot támogató) doktornő felkészítőjét, bevezetőjét a kórházi életbe és ebbe a furcsa betegségbe.
Ebéd után pedig a program céljáról, lehetőségeiről, veszélyeiről, a lehetséges akadályokról és az ígérkező örömökről beszélgettünk. Két mottó is született a találkozón: „Legyen egy felejthetetlen mosoly a fizetség!” és „Egy mosollyal többet J, mert mindenki fontos!”
Lezárás előtt még a sivatagban voltunk túlélő gyakorlaton egy repülőszerencsétlenség következtében. Először egyénileg, majd csoportosan próbáltuk meg ezt túlélni a rendelkezésre álló eszközök segítségével. Szerencsére mentésünkre siettek és így már a találkozót követő héten látogatni tudjuk a gyerekeket. (Bíró Ágota)