Nyári tábor Csomakőrösön és közös Superar koncert Sepsiszentgyörgyön

A Gyulafehérvári Caritas Nappali Foglalkoztató Központjába járó gyermekek, valamint a zajzoni Superar gyermekkórus tagjai, háromnapos táborozáson vettek részt június 19. és 21. között a Kovászna megyei Csomakőrösön. Az összesen 77 táborozó gyerek a Maros megyei Hármasfaluból, a Hargita megyei Zetelakáról és Etédről, a Brassó megyei Zajzonból, továbbá a Kovászna megyei Ozsdoláról és a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből érkeztek Csomakőrösre.

A nappali központokba járó gyerekek 2018 óta tagjai a Romániában már hat éve működő Superar kórus programnak, így a zajzoni szociális gyermekkórus közreműködésével a tábor végén, hosszas felkészülést követően, pénteken egy közös nagykoncertet adtak Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureșanu Színház termében.

A Superar program keretében a gyerekek különböző keleti népek dalait tanulták meg, az előadásmódban fontos szerepet kap a mimika és a mozgás. A tábor ideje alatt a résztvevők idejét főként a közös koncertre való felkészülés töltötte ki, naponta több órát is kitartóan próbáltak a gyerekek. A fennmaradó időben szórakoztató kis- és nagycsoportos játékokkal készültek nekik a Gyulafehérvári Caritas munkatársai. A 77 kis táborozóra összesen 14 munkatárs felügyelt.

A sepsiszentgyörgyi koncerten Elana Andrews, a Superar program művészeti vezetője vezényelt, a kísérőzenét pedig a szervezet munkatársai biztosították.

A tábor megvalósulásához hozzájárult az Andrei Mureșanu Színház, a Bem Balogh Kft., a Bertis Kft. a Toro Impex Kft., valamint a Váncsa Multipast Kft. Köszönjük a támogatásukat!

 

A Superar program

A szocio muzikális Superar elnevezésű program módszerének alapja a játékosság és a mozgás. A mozgás és játék segítségével a gyerekek úgy ismerkedhetnek meg a zenével, hogy nem hangzanak el konkrét utasítások, hanem a mimika és gesztusok segítségével vezetik rá őket a következő lépésre, a csoportot különböző módszerekkel csendesítik le és kapcsolják be azokat, akik figyelme lankad.

A szervezet munkatársai Elena Andrews mentorálásával tanulják és alkalmazzák a módszert, így a nappali központokba járó gyerekek napi aktivitásának része lett a kóruspróba.

A Superar és a Gyulafehérvári Caritas közötti partnerség közös pályázat révén jött létre 2018-ban, a 2020-ig tartó Superar pilot projekt pedig az egyházmegye öt helyszínén van jelen.

Bedő Krisztina