Nyári tábor múzeumpedagógiával fűszerezve

A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatójába járó fiataljai múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettek részt július 27-31. között a Csíki Székely Múzeumban. A vakáció előtti hetünk a megszokottól eltérően zajlott, ugyanis felkérést kaptunk egy számunkra nem szokványos táborba való részvételre, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettünk részt. A hét alatt alkalmunk adódott több kiállítást is megtekinteni, mint például a vártörténeti kiállítást, ahol megismerhettük a Mikó várat hadtörténeti, művészeti, illetve kultúrtörténeti szempontból, és magunkra ölthettük a katonai ruházatokat.

Ugyanakkor megnézhettük a Csíki idők járása című néprajzi kiállítást, ahol a 19. század végi, 20. század eleji csíki életmód különböző területeit ismerhettük meg, a Csíksomlyói ferences nyomdatörténeti kiállítást, illetve a Boldogasszony címmel nyitott képzőművészeti vándorkiállítást, ahol szebbnél szebb alkotások ábrázolták Szűz Máriát. Olyan foglalkozásokban is részesültünk, amelyekkel eddig még nem találkoztunk, mint például megtanultuk a papír restaurálás bizonyos szakaszait, nyomdáztunk, megtanultunk természetes alapanyagokkal gyapjúfonalat színezni, illetve óriás szappanbuborékokat is fújtunk.

Ezen izgalmas és hasznos kulturális és művészeti ismeretek mellett lehetőségünk adódott arra is, hogy úgy érezzük, mi vagyunk a város legtehetségesebb művészei, hiszen a mindennapi alkotásaink számára, a tábor záróeseményeként egy kedves kis kiállítást szerveztek. Köszönjük az élményt az ötletgazdának, Bálint Eszternek, Kádár Kincső és Demény Enikő múzeumpedagógusoknak, illetve segítőiknek Bakcsi Balázsnak, Pirlea Sindynek és Burján Zsoltnak. Nem utolsó sorban köszönet a Metalsannak, a Harmopannak, a Penta Prodnak, a Park Hotelnek, az Igazi Csíki Sörnek, A Kerekecske Gombocskának, a Novák Cukrászdának, a Piposz Pékségnek és a Merkur Üzletláncnak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a tábor. Várjuk a folytatást!

(ASzent Ágoston Nappali Foglalkoztató munkatársai)