Nyertes üzleti tervek

Négy új vállalkozás létrehozását vagy fejlesztését támogatja a Csík LEADER – hozzájárulva a térség előrehaladásához, a szülőföldön maradás és boldogulás támogatásához. A Jakab Antal Tanulmányi Házban gyűltek össze március 31-én azok személyek, akik sikeresen végezték el a vállalkozói kompetenciák fejlesztése elnevezésű képzést január 7-17 között.

A résztvevők negyven órában ismerkedhettek meg a vállalkozói környezet jellemzőivel, a vállalkozás tudatos megtervezésével és felépítésével, egy vállalkozás létrehozásával, kezdeti működtetésével, jövőbeni életciklusaival. A képzés interaktívnak bizonyult, a résztvevők hasznos alapismeretket szereztek, amelyek elengedhetetlenek egy új vállalkozás sikeres elkezdéséhez, illetve elsajátíthatták az üzleti tervek készítésének módszerét is.

„Több eleme van a projektnek, ez az egyik képzés, amely négy pályázó támogatásával folytatódik” – nyilatkozta Mátéffy Mária, a Csík LEADER Egyesület vezetője. A jövőbeli terveknél megemlítette, hogy idén év végén indul egy otthoni idősgondozó képzés és jövő év folyamán egy kórházi segédápoló képzés.

Az újonnan létrejövő vagy fejlődő négy vállalkozás a Csík LEADER által lefedett területeken valósulhatnak majd meg. Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere, örvend, hogy létrejött a központ, és megvalósulhatott ez a képzés, amely megakadályozhatja a fiatalok, felnőttek kivándorlását. Hozzátette: „a mai felgyorsult világban nem mindenkinek van lehetősége részt venni képzéseken, épp ezért vannak ezek a felzárkóztató programok. Örvendek, hogy egy ilyen csapat össze tudott állni, hisz a Gyulafehérvári Caritas és a Csík LEADER olyan egyesületek a térségben, akikre bármikor lehet számítani és építeni.”

Nyertes üzleti tervek

Építkezés, víztisztító berendezések szerelése, napkollektorok gyártása és szerelése, autószervíz – ez az a négy vállalkozás, amely sikeresen üzleti tervüknek köszönhetőn finanszírozást nyertek meg. „Vannak előszerződések, rengeteg a munkám, ezért fontos, hogy be tudjam szerezni a szerszámokat. Az új technológia elég költséges, ez az, amiben tud segíteni ez a pályázat. Itthon tudok maradni a családom mellett, itthon tudok befektetni” – osztotta meg az egyik nyertes pályázó, aki építkezéssel, víztisztító berendezések szerelésével foglalkozik.

Az a nyertes pályázó, aki meglévő autószervízét tudja fejleszteni a pályázatnak köszönhetően, így nyilatkozott: „nekem is sok a munkám, és van pár hiányosság, amit a pályázatnak köszönhetően tudok pótolni, és több szolgáltatást tudok majd nyújtani.”

A projektről

A csíkmadarasi Többcélú Központban valósítja meg közös programjait a Gyulafehérvári Caritas és a Csík LEADER Egyesület. A központ működtetése által olyan integrált szolgáltatások valósulnak meg, amelyek általános célkitűzései közé tartozik a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett személyek számának csökkentése a peremre szorult közösségekben. A POCU/827/5/2/139817 projekt tematikus célja tehát a társadalmi befogadás előmozdítása, küzdelem a szegénység és megkülönböztetés minden formája ellen. Többek között a projekt felvállalt céljai közé tartozik, hogy segíti a munkaerőpiacon való elhelyezkedés esélyének növelését, valamint a munkanélküli felnőttek vállalkozói készségének növelését szakképesítések által, ugyanakkor négy vállalkozás támogatása is szerepel a célok között.

András Rozália

Kapcsolódó:

A projekt bemutatása >>> BŐVEBBEN
Tájékoztató rendezvény a Csíkmadarasi Többcélú Központ működtetéséről >>> BŐVEBBEN
Gyermekgondozó képzés >>> BŐVEBBEN
Sikeres képzés >>> BŐVEBBEN
Képzés vállalkozni akaróknak >>> BŐVEBBEN
Életvidám időskor >>> BŐVEBBEN
Kórházi segédápoló képzés indult >>> BŐVEBBEN
Húsvétra hangolódás Csíkmadarason >>> BŐVEBBEN