Nyílt nap Csíkszeredában

Április 29-én nyílt napot szervezett a 20. évfordulóját ünneplő Gyulafehérvári Caritas

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Gyulafehérvári Caritas április 29-én Csíkszeredában, a Jakab Antal Felnőttképzési és Tanulmányi Központban kezdte meg a nyílt napok-programsorozatot. A nagyszámú érdeklődő, Caritas-munkatársak, egyházi és világi elöljárók pár óra alatt betekintést nyerhettek az eltelt húsz év megvalósításaiba.
Máté Róbert, a szervezet lelki igazgatója nyitotta meg az ünnepséget, majd Ludescher László, a szociális ágazat vezetőjének történelmi áttekintése következett. Beszédében a Caritas-szervezetet egy a huszadik éveiben járó fiatalhoz hasonlította, aki megvívván felcseperedésének és tanulmányainak harcát,  pár éve próbál nagy tervekben gondolkodni, megmutatni, hogy ahol szükség van, rá igyekszik úgy teljesíteni, hogy a közössége érezze, számíthat rá. Az egyházi elöljárók részéről Darvas Kozma József csíkszeredai esperes felszólalásában a Caritas hagyományairól, a szeretetszolgálat fontosságáról és a szükségről beszélt, amely jelen van minden közösség életében. Elekes Zoltán, a Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság részéről az intézményes együttműködésről számolt be. Ezután következett a régióban zajló Caritas-programok bemutatása.
 
Az otthoni beteggondozói tevékenységet Péter György ágazati igazgató mutatta be, számokban is láthattuk, hogy a csíki régióban több mint 3000 ember szorul otthoni beteggondozásra, 60 munkatárs látja el ezt a feladatot, valamint a tevékenység költségeit is ismertette. Így a jelenlévő érdeklődők betekintést nyerhettek, hogy mit jelent költségekben egy munkatárs fenntartása, mennyi az egy gondozottra jutó költség, és milyen támogatási forrásokból sikerül ezeket előteremteni. A családorvosok részéről dr. Tövissi Melinda osztotta meg személyes tapasztalatait. Megnyugtatónak látja, hogy a szolgáltatás, amit a Caritas-munkatársak végeznek betegei körében, adott esetben az orvos karjának a virtuális meghosszabbítását jelentik. Nagyon szoros az együttműködés orvos, Caritas munkatárs és beteg/ellátott között, sok esetben nincs szükség korházi bennfekvésre a betegeknek, mert a kezeléseket otthon a Caritas szakápolói el tudják végezni. Nagy szükség van rájuk.
 
A fogyatékkal élők programjairól Demeter Zsuzsa és Váta Emese számolt be a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóba járó sérült fiatalok jelenlétében. Megható képeken keresztül kaptak betekintést a jelenlévők a fiatalok mindennapjaiba, közös tevékenységekről, táborozásokról.
A családsegítő szolgálat munkatársai részéről Rétyi Julianna elmondta, hogy habár csak három munkatárs dolgozik jelenleg ezen a területen, így is egy év alatt több száz családdal kerülnek kapcsolatba. Cél a családok egységének a megtartása, a keresztény értékrend továbbadása közös megoldáskeresés a problémákra. Sok önkéntes segíti munkájukat egész csíkban családi napok, kirándulások megszervezésében.
 
Péterfi Attila Csongor, a gazdasági ágazat igazgatója pedig elmondta, hogy miként kerülnek szociálisan hátrányos helyzetű családok segítésére a gazdasági tevékenységekből származó bevételek, számokban is láthattuk, hogy 2009-ben 21 317 rászoruló személyen sikerült segíteni. Hangsúlyozta, hogy a Carishop üzletekben vásárlók vásárlásaikkal egyúttal jótékonykodnak is, hiszen a bevételek a szükséget enyhítik.
 
 A Gyulafehérvári Caritast létrehozó Jakab Antal püspökről elnevezett tanulmányi ház tevékenységéről Farkas Leila tartott rövid beszámolót.
 
Ezután  következtek a legmeghatóbb pillanatok, amikor Caritas gondozottak és hozzátartozóik tartottak rövid élménybeszámolót arról, hogy mit jelent a mindennapi életükben a Caritas munkatársainak a jelenléte, némelyikük úgy fogalmazott, hogy “Mint családtagot úgy várom, hogy jöjjenek, és jönnek. Minden nap pontosak és nagy szeretettel végzik a munkájukat. A jó Isten adjon sok egészséget és erőt nekik.”
A felemelő ünnepi pillanatok után “A Caritas ezer arca “ című fotókiállítás megtekintése következett. A kiállítás május 9-ig tekinthető meg a Jakab Antal Házban. (Kelemen Eleonóra)