Nyílt nap Gyergyóban

A Caritas cégtábla sok embert becsalogat a Kossuth Lajos út 31. szám alá Gyergyószentmiklóson: van, aki külföldi munkát keres, mások bútort akarnak venni vagy szeretnék, ha délután beadnánk a megfelelő injekciót, de több alkalommal kerestek gyógyszert a házi kedvenceknek az aggódó gazdik.

Hát nem a fentiekről szól a történet ebben a házban. Nemrég meg is kérdezte valaki az útról, hogy mivel foglalkozunk, mit tudunk dolgozni egész nap? Az április 2-án tartott nyílt napon ezt szerettük volna megmutatni: az érdeklődők betekintést nyerhettek a Gyulafehérvári Caritas három szociális szolgáltatásába, rálátásuk nyílt a munkánkra, miben kereshetik segítségünket.

A Családsegítő Szolgálat, az Önkéntes Program és a Korai Nevelő és Fejlesztőfoglalkozás Központ mutatkozott be, külön termekben nézhették meg az érdeklődők a programokat, egy csésze kávé, tea vagy egy pohár bor mellett feltehették kérdéseiket, elmondhatták visszajelzéseiket, javaslataikat.

A napot Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen, aki elismerte a Caritas munkáját, elmondta, hogy fontosnak tartja a működő szolgáltatásokat és biztosította a további együttműködő partnerkapcsolatot a szervezet és az önkormányzat között.

Puskás Elemér, Ditró polgármestere a tavalyi tapasztalatáról beszélt, amikor több mint 100 Caritas önkéntes munkálkodott a településen: a vasútállomást varázsolták újjá, kerteket, kapukat renováltak, festettek le és egyéb hasznos tevékenységgel munkálkodtak egy hétig az önkéntesek.
Vilma néni és János bácsi a csomafalvi, illetve a gyergyói idős csoport tagjai számoltak be tapasztalataikról és hogy mit jelent nekik a közösség, a csoport ahova évek óta rendszeresen járhatnak.

Elmondhatjuk, hogy a munkánk gyümölcse beérni látszik, hiszen több mint 70 érdeklődő látogatott el a nyílt napunkra, melybe sok energiát fektettünk. A vendégek érdeklődése megerősít minket is, hogy nem hiábavalóság az amivel foglalkozunk, újabb kapcsolatok kialakítására és együttműködésre serkent bennünket.

Köszönjük a barátoknak és kollegáknak, hogy eljöttek, az önkénteseknek, hogy segítettek a nap szebbé tételében, és külön köszönet Rozinak, hogy az elejétől a végéig jelen volt és folyamatosan kiszolgált minket.
(Vargyas-Moni Gabriella)