Nyílt napok

Idén is nagy sikernek örvendett a téli bekukkantó a korai nevelő- és fejlesztőközpontokban. Maros és Hargita megyében több mint 370 család vett részt az eseményen.

Január 14–18. között Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Székelyudvarhelyen Gyergyószentmiklóson, Gyergyóditróban és Gyergyóalfaluban nyújtottunk ízelítőt a központok életéből.

Marosvásárhelyen a négy nap leforgása alatt egy délutáni, illetve három délelőtti alkalmat kínáltunk fel az érdeklődők számára, amikor két teremben, párhuzamosan, különféle színes programokkal vártuk őket. A nagy teremben izgalmas akadálypályák leküzdése várta a gyermekeket, míg a kicsi terem a kézműves sarkoknak adott otthont. A barkácsolni vágyók elkalandozhattak Meseországba, ahol koronát díszítettek maguknak, béka fiút, béka lányt ragasztottak, illetve megfestették, kipöttyözhették a királyfi, királylány ruháit. Ugyancsak itt kapott helyet a rajz- és sólisztgyúrma sarok a gyermekek nagy örömére. Egyik délelőtt a babamasszázson is résztvehettek a legkisebbek, ez alatt a nagyobbak különféle készségfejlesztő játékokkal vezették le a felgyülemlett energiáikat.

A szászrégeni központba bekukkantó gyerekekkel, és szüleikkel együtt énekeltünk, mondókáztunk, ezt kúszás, mászás, ugrálás követte, valamint kézműveskedtek, rajzoltak az apróságok. Programzárásként labdákat röptettünk, majd a búcsúénekkel elköszöntünk egymástól. Az események párhuzamosan román és magyar nyelven zajlottak, így lehetőség volt megismerni egymás énekeit, mondókáit is.

Székelyudvarhelyen a program hasonló volt, a 6 hónapnál fiatalabb babáknak masszázst tartottunk, a nagyobbaknál mondókázás, labda- és szabadjáték, farsangi kézvarázs (bohóc készítése), kéz- és arcfestés, népi gyermekjátékok is helyet kaptak, amelyek nagy népszerűségnek örvendett. A nagyobb gyerekek ügyességi próbákon bizonyíthatták leleményességüket, amelyet egy ajándék lufival díjaztunk. A szülőknek szervezett beszélgetéseket  – Égészséges életmód a családban, egy anyuka szemszögéből / Női önismeret – a nagy érdeklődés mellett a nyitottság és jó hangulat jellemezte.

Gyergyóditróban és Alfaluban zajló rendezvények is sikeresen zajlottak, a nagy hideg ellenére új családok is ellátogattak hozzánk. Ének, mondókázás után a nagylabdákon ugrálhattak, az alagútban felszabadultan mászkáltak és játszottak a gyerekek.

Gyergyószentmiklóson farsangi mulatságot tartottunk, ahol vidám farsangi mondókák, énekek hangzottal el. A gyerekek lufi bohócot, nap és holdmaszkot készítettek, amit haza is vihettek.

Új családok és ismerős arcok egyaránt voltak. A programjainkra bejáró szülők arról számoltak be, hogy a karácsonyi szünet elteltével a gyermekek és ők is nagyon várták a foglalkozások folytatását. Ezt alátámasztotta a közvetlen, szeretetteljes légkör, sokat lehetett beszélgetni, ismerkedni az újakkal.

(Mezei Borbála, a munkatársak beszámolói alapján)