Nyiss új ablakot magad és a világ felé! Beszélgetés a hitelességről.

 A gyermekgondozó képzés margójára

A gyermekgondozó képzésünk izgalmas tananyagából az egyik lényeges és elengedhetetlen témát emelném ki: a hiteles szülői, illetve gondozói magatartást és nevelést. Mit is jelent ez valójában a mai ember számára, a 21-ik században?

A téma több oldalról is megközelíthető. Ebben a néhány gondolatsorban a hitelesség és a virtuális világ kapcsolatát ragadnám ki. Olyan felgyorsult világot élünk, ahol a mindennapjaink a virtuális közlések és a ránk rohanó információhalmazok közepette zajlanak, amikor legtöbben arról panaszkodunk, hogy nincs idő semmire. Mindez kihat a hitelességre és ennek kapcsolatára a gyermeknevelésben.

A hitelt érdemelő, igaznak, valódinak tartható dolgok önmagában nézve teljesen függetlenek attól, hogy milyen hatások érnek nap, mint nap. Ez a tulajdonság az ember lelkének a gerince, aminek meg kell tartania minket. A környezeti hatások azonban léteznek és beleszövődnek napjainkba. A kérdés az, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzá?

A virtuális közeg, a közösségi média, a televízió, az internet, e-mail, bármi, ami nem szemtől szembeni személyes kapcsolatra épít, elvész a hitelességért folytatott törekvésben – ha egyáltalán törekszik erre. A virtuális közeg hatásos eszköz lehet a kapcsolatok fenntartása során, azonban azok ápolására, mélyítésére és őszinte megnyilatkozásokra valójában a személyes közelség nyújt teret.

A nagyközönség elé tárt idézetek és gondolatok mindenkire hatnak valahogyan, ugyanakkor ugyanaz az üzenet más-más hatást ér el. Tehát ugyanazt a dolgot ezer ember ezerféleképpen képes értelmezni. Ebben nincs semmi rossz, miért is ne lenne egy gondolat jó hatással ránk? Viszont a hitelességhez ez még nem elég, azt valójában a személyes kommunikáció során élhetjük meg a legőszintébben. A belső érzéseinknek, élményeinknek összhangban kell lenniük a külvilág felé irányzott üzeneteinkkel, ez adhat teljes képet egyik emberről a másik számára, így lehetünk feddhetetlenek.

A gyermekgondozó képzés során gyakran hangsúlyozzuk, hogy a gyermek példaképe a szülő, a gondozó, a pedagógus. Nem tud hihető, valódi mintakép lenni például a közösségi média felületein született bejegyzés, egy magasröptű idézet vagy egy csodát sugalló videó.

A hitelességre vágyó és hitelességet megélő felnőtteket arra biztatom, hogy akarjanak minél több személyes találkozást egymással, akarják megismerni egymás igazi gondolatait, töltsenek sokkal több időt társaikkal: teázással, kávézással, beszélgetéssel, mindezek által eredetiséget, hihetőséget tanulhatunk.

Ha társainknak tanácsot kívánunk adni, azt leghitelesebben példamutatással tehetjük: ha azt tanácsoljuk valakinek például, hogy egyen teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, akkor legelőször nekünk kell azt fogyasztanunk. Ha valakit sportolásra szeretnénk rávenni, akkor elsősorban saját magunknak kell valamilyen sportot űznünk.

A gyermeknevelésben is nagyon fontos, hogy közös időt töltsünk gyerekünkkel: játsszunk, beszélgessünk, sétáljunk vele. Örüljünk az együttlétnek, mutassuk ki azt, ami fáj, legyünk vele őszinték. Az érzéseink kimutatása nemcsak a mindennapokban nyújt valódi örömöt, hanem nagy hatással lesz a gondozására is. Gyerekeink leolvassák és utánozzák cselekedeteinket, nemcsak abból tanulnak, amit hallanak, hanem főként, amit látnak tőlünk.

Deák Ferenc, magyar politikustól származik a mondás: „Magad légy olyan, mint amilyennek fiadat lenni szeretnéd.”

A gyermekgondozó képzésünk során ezt és hasonló témákat is érintünk. Hiteles mindennapokat kívánunk mindenkinek!

(Nyulas Erika, Caritas Iskola)